Прес-центр16 травня 2018, 14:05

Біорізноманіття здорове довкілля-здорові люди

22 травня 2018 року - Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity)

 

          Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (ГА ООН) у 1995 році в спеціальній резолюції на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (КБР), яка відбулася в 1994 році.

          Слід зазначити, що період з 2011 по 2020 роки Генеральною асамблею ООН проголошено Декадою ООН з біорізноманіття. Головною ціллю декади є сприяння реалізації Стратегічного плану зі збереження і сталого використання біорізноманіття на 2011-2020 роки та Цільових задач Айті, прийнятих під час Десятої наради Конференції Сторін Конвенції про біорізноманіття (м. Нагоя, Японія, 2010).

          Біологічне різноманіття — це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини... Багато в чому, виною тому — активна діяльність людини. І занепокоєння про подальшу долю біологічного різноманіття видів на нашій планеті виразилося в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всій світовій громадськості в першу чергу звернути увагу на збереження біологічної різноманітності — як живих видів, так і екологічних систем.

          У зв'язку з цим, була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття, і сьогодні її сторонами є близько 200 держав. Цілі, до яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного різноманіття живих видів і екологічних систем, стале використання компонентів біологічного різноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів.

Головною метою даного свята можна назвати залучення уваги світової громадськості до проблеми втрати різних видів тварин, рослин, комах. В даний час дуже багато з них перебувають на межі зникнення, деякі вже встигли зникнути.

          Сватівський район – один з найбільших районів Луганщини. Рослинність району доволі різноманітна. Серед видів різнотрав’я численні волошки, реп’яхи, фіалки, пирій, спориш, конюшина, кульбаба, дикий цикорій, ромашка, ковила українська та пухнатолиста.

          В районі також зростають і лікарські трави. Це чебрець, мати-мачуха, тисячолітник, пижма, полин, чистотіл звичайний, шипшина собача, звіробій звичайний, глід колючій, безсмертник польовий. На схилах ростуть степові кущі-терни, багато видів шипшини, дереза.

До рідкісних рослин, що потребують охорони належать різні види ковили, півонія вузьколиста, волошки та інші.

          Найбільш типовими тваринами для Сватівського району є: лисиця, лось, дика свиня, заєць-русак, водяний щур, фазан, соловейко східний. Для соснових лісів, терас річок: лісова миша, лісовий вовчок, білка, лисиця, лось; для сільськогосподарських земель: сліпець звичайний, ховрахи, лисиця, сіра куріпка.

Природно-заповідний фонд (ПЗФ) Сватівського району складають природні комплекси та об’єкти, що мають особливу природоохоронну, естетичну, рекреаційну та іншу цінність з метою збереження природного різноманіття ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання екологічного балансу в регіоні.

          Серед територій та об’єктів ПЗФ переважають пам’ятки природи - 12 одиниць, заказники – 5 одиниці, урочище – 1 одиниця.

          Збереження навколишнього середовища, гуманне ставлення до тварин, раціональне використання природних багатств - це ознаки цивілізованого суспільства. Ми закликаємо усіх зберігати біологічну різноманітність і з розумом використовувати всі його компоненти.

Природу і тваринний світ можна назвати самим прекрасним, що є на нашій планеті, і ми просто зобов'язані докласти максимум зусиль для їх збереження.