Прес-центр7 вересня 2021, 08:09

Цьогоріч відзначається 9-та річниця створення мережі центрів надання адміністративних послуг

6 вересня 2012 року Верховною Радою було прийнято Закон України «Про адміністративні послуги», який визначив правові засади реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері надання адміністративних послуг.

За результатами опрацювання Міністерством цифрової трансформації України показників звітності статистичного моніторингу функціонування центрів надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), станом на 1 липня 2021 року мережа ЦНАП  становить 2337 точок доступу до адміністративних послуг, з яких: 984 ЦНАП, 105 територіальних підрозділів, 1224 віддалених робочих місць адміністраторів та 24 мобільних ЦНАП. Працюють в центрах близько 6000 адміністраторів.

ЦНАП при Сватівський райдержадміністрації, що був створений у січні 2014 року, як постійно діючий робочий орган, з березня 2021 року трансформувався у ЦНАП Сватівської міської територіальної громади.

Впродовж усіх років існування ЦНАП райдержадміністрація використовувала всі наявні можливості для залучення фінансування з різних джерел задля підвищення ефективності його роботи.

Враховуючи капітальні ремонти, енергозберігаючі заходи, технічне оснащення, забезпечення меблями, на ЦНАП було витрачено близько 1,4 млн грн з різних джерел фінансування: державного та районного бюджетів, міжнародної технічної допомоги та допомоги аграріїв району. Так,

наприкінці 2013 року за кошти державного бюджету у сумі 68 тисяч гривень було придбано комп’ютерну та оргтехніку;

завдяки перемозі райдержадміністрації у проєкті «Реформа управління на сході України» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, у 2014 році район отримав фінансову допомогу (майже 400 тис. грн) на здійснення капітального ремонту й облаштування приміщення відповідно до вимог до приміщень ЦНАП;

2015 року до облаштування ЦНАП долучилися аграрії району, забезпечивши його необхідними меблями. Цього ж року за кошти районного бюджету у сумі 350 тис. грн було виконано роботи з термомодернізації приміщення та частковий ремонт після пожежі на складах ракетно-артилерійського озброєння;

у 2018 році Сватівська райдержадміністрація стала учасником проєкту «Зміцнення громадської довіри» в рамках Програми UCBI II за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Отримавши відповідне обладнання на загальну суму близько 500 тис. грн, ЦНАП з липня 2019 року почав надавати послуги з прийняття документів на оформлення внутрішніх паспортів громадянина України у вигляді ІD-картки та закордонних паспортів.

Загалом за 4 роки надання послуг, за які стягувався адміністративних збір, до районного бюджетного кошика ЦНАП Сватівської райдержадміністрації поклав близько 1,5 млн грн.

Неабияка роль в успішному функціонуванні цього постійно діючого робочого органу райдержадміністрації належала його очільниці Олені Гирі, яка тепер керує роботою ЦНАП виконавчого комітету Сватівської міськради.

У процесі впровадження реформи децентралізації громади отримали більш широкі повноваження, ресурси і відповідальність. ЦНАП при райдержадміністраціях до кінця цього року мають трансформуватися у ЦНАП органів місцевого самоврядування.

Наразі у 7-ми громадах Сватівського району функціонують 4 ЦНАП, адміністратори яких у злагодженій роботі з суб’єктами надання адмінпослуг постійно працюють над удосконаленням своєї роботи, розширенням спектру послуг, забезпеченням високої якості обслуговування. Бажаємо їм успіхів у забезпеченні мешканців Сватівщини якісними адміністративними послугами!