Прес-центр16 вересня 2020, 15:09

Електронні сервіси Пенсійного фонду України

Головне завдання, яке ставить перед собою Пенсійний фонд України це вдосконалення системи обслуговування відвідувачів, одним з досягнень у цьому напрямку на сьогодні є надання можливості дистанційного отримання послуг за допомогою сучасних електронних сервісів.

     Сервіс «Призначення пенсії в “один дотик”» передбачає подання документів для призначення пенсії дистанційно в електронному вигляді (заява та копії документів, завірені кваліфікованим електронним підписом) через особистий кабінет на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису, та, після прийняття рішення про призначення пенсії, повідомлення про необхідність звернення до сервісного центру для ідентифікації. Для того, щоб призначити пенсію в “один дотик” необхідно у розділі особистого кабінету “Заява на призначення пенсії” завантажити весь пакет необхідних для призначення пенсії документів у сканованому вигляді.

      Сервіс Мобільний додаток «Пенсійний фонд» забезпечує користувачу доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України у зручному форматі. Завантаживши мобільний додаток на смартфоні або планшеті надається можливість перегляду відомостей з Реєстру застрахованих осіб для застрахованих осіб, перегляду відомостей з електронної пенсійної справи для пенсіонерів, перегляду стану опрацювання звернень до Пенсійного фонду України; верифікація документів, довідок, сформованих в особистому електронному кабінеті; отримання та перегляд повідомлень від Пенсійного фонду України; отримання довідок, за формою ОК-5 (ОК-7) та ін.; подача заяви на призначення пенсії в «один дотик»; подання документів на допризначення пенсії. Завантажити додаток можна за допомогою сервісів: play.google.com, apps-store.

       На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України користувачам надається можливість: отримання довідок, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форма ОК-5, ОК-7, дані про трудовий та страховий стаж, витяг із реєстру застрахованих осіб, довідка про розмір пенсії та інші); отримання застрахованими особами через особистий кабінет інформації про страховий стаж та щомісячні відрахування єдиного соціального внеску роботодавцем; подача Анкети застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб; подача заяви на виготовлення електронного пенсійного посвідчення; налаштування послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи). Крім того, функціонує кабінет страхувальника, через який можна отримати інформацію стосовно сплати єдиного соціального внеску, в тому числі щодо заборгованості підприємства з цього виду платежу, зауваження до звітності, а також електронні «Довідки про трудовий та страховий стаж» працівників для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності.

     Сервіс «Пенсійний калькулятор» забезпечує користувачу можливість самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком відповідно даним щодо страхового стажу та заробітної плати, що міститься в Реєстрі застрахованих осіб, при цьому сервіс дозволяє введення у ручному режимі періодів трудової стажу та інших періодів, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії. Доступ до вказаного сервісу на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України здійснюється з використанням електронного цифрового підпису.

     Сервіс «Електронна трудова книжка» забезпечує застрахованим особам, які аутентифіковані на вебпорталі за електронним цифровим підписом, можливість перегляду списку записів електронної трудової книжки відповідно до даних Реєстру застрахованих осіб. По кожному запису надано можливість отримання більше детальної інформації шляхом розгортання запису трудової книжки. До списку записів електронної трудової книжки входять записи за основним місцем роботи, тобто з ознакою «найманий працівник».

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області