Прес-центр28 травня 2020, 15:05

Голова облдержадміністрації доручив до купального сезону привести у відповідність місця масового відпочинку на водоймах

Сергій Гайдай у режимі відеоконференцзв’язку провів нараду з головами райдержадміністрацій, міськими головами, головами районних рад, сільськими, селищними головами об’єднаних територіальних громад, керівниками військово-цивільних адміністрацій.

Одне з питань, яке було порушено, – підготовка до купального сезону у 2020 році.  

В. о. начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Юрій Кульшай нагадав, що регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій затверджено План заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2020 року.

Відповідно до цього рішення місцеві органи влади повинні визначити та облаштувати місця масового відпочинку громадян на водоймах з обов’язковим дотриманням  Правил охорони життя людей на водних об’єктах України.

Юрій Кульшай знову зауважив, що обладнання одного місця масового відпочинку людей потребує незначну кількість коштів.

Обстеження та очистка від небезпечних предметів дна акваторії пляжу становить 1 грн 22 коп. за м2. Навчання рятувальників для сезонного поста безкоштовне, а придбання мінімального обладнання для рятування на воді, зокрема, рятувальних кругу та мотузки – приблизно 2400 гривень.

На цей час визначено та паспортизовано два місця масового відпочинку людей на водоймах у Лисичанську та Старобільську.

Наразі потребують паспортизацію водні об’єкти у містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна і Сватове, а також смт Новоайдар, Новопсков та Станиця-Луганська.

Слід зазначити, що у 2018 році на території області було 300 місць масового відпочинку, з яких тільки вісім паспоритзовано. У 2019 році –  облаштовано 16, паспортизлвано шість.  

Звертаючись до керівників територій, Сергій Гайдай наголосив: «Є питання: зменшити кількість місць відпочинку з 16 до двох. Переконаний, що де-факто всі вони існують та експлуатуються. Тож, необхідно все врегулювати де-юре. Ми розглядаємо можливість надати допомогу територіям у розчищенні русел річок за рахунок екологічного фонду».