Прес-центр8 вересня 2018, 20:09

Голова райдержадміністрації відзвітував перед депутатським корпусом районної ради

06 вересня відбулася 30 сесія Сватівської районної ради, на якій, відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», зі звітом про виконання Програми економічного і соціального розвитку Сватівського району на 2018 рік за підсумками І півріччя виступив голова Сватівської райдержадміністрації Дмитро Мухтаров.

Під час своєї доповіді він поінформував про вжиті органами виконавчої влади району заходи, спрямовані на забезпечення сталого розвитку території, зазначивши, зокрема, таке.

 

До Зведеного бюджету по Сватівському району за звітний період надійшло 132,3 млн грн, з яких до Державного бюджету перераховано 66,9 млн грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цьогоріч до Зведеного бюджету району надійшло податків і зборів на загальну суму 21,4 млн грн (на 19 % більше).

Надходження до місцевого бюджету району складають 65,4 млн грн. В порівнянні з минулим роком вони зросли на 25 %, або на 13,1 млн грн. Збільшились надходження з прибуткового податку (на 24 %), плати за землю та орендної плати за землю (на 37 %), єдиного податку з сільгосптоваровиробників (на 17 %), податку на нерухомість (на 102 %), єдиного податку з фізичних та юридичних осіб (на 36 %).

Затверджений план за доходами загального фонду бюджету виконаний 19-ма місцевими бюджетами. Фінансування видатків бюджету району проведено у межах затверджених асигнувань. В передбачених обсягах забезпечено фінансування всіх захищених статей видатків.

 

Сільське господарство та переробна промисловість є основними галузями економіки району.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт в цілому господарствам необхідно було фінансових та матеріально-технічних ресурсів на суму 381 млн грн. Сільгоспвиробникам було необхідно лише 25 млн грн, або 6 %, додаткових коштів (скористалися кредитними ресурсами). Спостерігається стійка тенденція того, що сільгоспвиробники, які займаються рослинництвом, стали самодостатніми.

На цей час в районі галузь тваринництва культивують 10 сільгосппідприємств.

За останні роки в сільгосппідприємствах району відбувається стабільне нарощування чисельності поголів’я великої рогатої худоби, у тому числі корів, поліпшується якісний склад стада, збільшується валове виробництво продукції тваринництва.

В агроформуваннях району налічується 2821 голова великої рогатої худоби, в т.ч. 1218 голів корів. Поголів’я свиней наразі налічує 4127 голів, відбулося значне зростання за рахунок збільшення на 2803 голови поголів’я свиней в СФГ «Макс Агро» (с. Саистунівка).

За 6 місяців поточного року у районі вироблено 3 тис. 36 тонн молока, що становить 106 % до показника минулого року. Виробництво м’яса складає 210 тонн і в порівнянні з минулим роком збільшилося на 25 тонн (+14 %).

         З метою розвитку молочного скотарства та забезпечення зайнятості сільського населення в районі створено 5 кооперативів, 2 з яких молочні.

          

У І півріччі в районі створено 112 нових робочих місць, в т.ч. 30 у юридичних осіб та 82 за рахунок фізичних осіб-підприємців.

Частка малих підприємств у загальній кількості суб’єктів господарювання становить 22 %, фізичних осіб-підприємців – 78%.

Загальна сума надходжень від сплати податків до бюджетів усіх рівнів від малого підприємництва склала 101,6 млн грн (116 % до аналогічного періоду минулого року).

 

Одним із пріоритетних напрямків державної соціальної політики є підтримка соціально незахищених верств населення.

Протягом звітного періоду відповідно до законодавства близько 2 тисячам отримувачів призначено та виплачено державної допомоги різних видів на загальну суму 27,3 млн грн.

За рахунок коштів районного бюджету надавалася допомога мешканцям району, які опинилися у скрутних життєвих обставинах, учасникам АТО, членам їх сімей та особам, які вступили на військову службу за контрактом до Збройних Сил України.

 

В районі функціонує 22 заклади дошкільної освіти та 21 загальноосвітній навчальний заклад комунальної форми власності.

У 2017/2018 навчальному році організовано підвезення до навчальних закладів 363 дітей (334 учнів та 29 дітей дошкільного віку). У підвезенні задіяно 13 шкільних автобусів

Здійснено капітальні ремонти в Нижньодуванській ЗОШ І-ІІІ ст. та «НВК Райгородська ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ». На проведення ремонтних робіт витрачено 1,3 млн грн. Протягом звітного періоду відбулося зміцнення та поповнення матеріально-технічної бази закладів освіти району майже на 240 тис. грн.

За рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку планується побудувати 3 спортивних майданчика на територіях Містківської, Нижньодуванської шкіл та школи № 6 м. Сватове, провести капітальний ремонт стадіону оздоровчого табору «Гончарівський».

Для районної лікарні була придбана комп’ютерна техніка, для центру первинної медико-санітарної допомоги - медичне обладнання. Розпочалися підготовчі роботи з проведення капітальних ремонтів відділень РТМО за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. У поточному році необхідно буде освоїти близько 3 млн грн. Загальна сума робіт становить 13,98 млн грн.

Сватівським РТМО здійснено 12 виїздів пересувного флюорографа, завдяки чому пройшли обстеження 978 осіб.

З метою забезпечення безпеки життя і здоров’я мешканців району під час купального сезону у червні в с. Хомівка відкрито сертифікований пляж.

На проведення капітальних та поточних ремонтів закладів культури  району було витрачено кошти місцевих бюджетів на суму 618,6 тис. грн, на покращення матеріально-технічної бази - 163,8 тис. грн,

         З метою створення клубного формування «Молодіжний центр» проведено капітальні ремонти двох кімнат в КЗ «Сватівський районний Народний дім «Сватове - Лучка» на загальну суму 226,3 тис. грн.