Прес-центр30 жовтня 2020, 13:10

Хто вони – місіонери добра і милосердя?

У першу неділю листопада, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99, відзначається День працівника соціальної сфери. Відзначення цього свята – справедлива пошана суспільства за щоденну, не завжди помітну, але таку потрібну справу – розв'язання соціальних проблем населення. Працівники соціальної сфери не лише виконують свої професійні обов’язки, вони здійснюють місію добра, милосердя, подекуди й порятунку.

 

Завдяки злагодженій праці фахівців управління соціального захисту населення Сватівської райдержадміністрації 4280 громадян отримують пільги, 3237 домогосподарствам нараховується житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого побутового палива, 1939 громадян отримують допомоги та компенсації.

Управління реалізує державну політику у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, оздоровлення осіб з інвалідністю, громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранів війни. Працівники установи опікуються питаннями оздоровлення та відпочинку дітей, здійсненням нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) пенсій.

 

Неоціненна праця соціальних працівників Сватівського центру територіального обслуговування (надання соціальних послуг), які щодня піклуються про ветеранів війни і праці, людей похилого віку, інвалідів, допомагаючи їм здолати життєві труднощі, знайти вихід у найскрутніших ситуаціях.

Протягом поточного року соціальними працівниками надано 98210 соціальних послуг, обслуговано 1747 осіб, з яких послуги відділення соціальної допомоги вдома отримали 506 осіб, відділення денного перебування - 405 осіб та відділення організації надання адресної та грошової допомоги - 836 осіб. Платні соціальні послуги замовили 72 громадян на суму 60 тис. 645 грн.

 

Піклування про родини з дітьми, прагнення зробити їх життя більш стабільним - одне з головних завдань служби у справах дітей райдержадміністрації та Сватівського районного центру соціальних служб. Фахівці із соціальної роботи опікуються родинами, які опинилися у складних життєвих обставинах, потребують супроводження та соціально-психологічної підтримки. На сьогоднішній день до центру соціальних служб звернулося 5318 осіб, фахівцями із соціальної роботи складено 1138 актів оцінок потреб дитини та її сім’ї, у навчальних закладах району проведено 83 профілактично-просвітницьких заходи з протидії насильства, торгівлі людьми та популяризації здорового способу життя.

 

 

Сватівський відділ обслуговування громадян та Сватівський відділ з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Білокуракинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області реалізовують на Сватівщині державну політику з питань пенсійного забезпечення. Сьогодні їхніми працівниками обслуговується 13864 мешканці району, які отримують пенсії різних видів.

 

Сватівське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області опікується питаннями соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, медичного страхування та забезпечення дотримання вимог чинного законодавства у цих сферах на територіях Сватівського, Білокуракинського та Троїцького районів.

  За 9 місяців 2020 року відділенням профінансовано лікарняних (в тому числі по компенсації втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19), допомоги по вагітності та пологах на суму 9 млн 695 тис. грн, допомоги на поховання на суму 41 тис. грн.

Завдяки щоденній праці працівників відділення щомісячні страхові виплати отримують 1255 потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі смерті потерпілого на загальну суму майже 31 млн грн.

  Медичними та соціальними послугами забезпечено 17 потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань на суму майже 371 тис. грн та 11 застрахованих осіб на суму 119 тис. грн.

 

Небайдужість, доброта, людяність фахівців Сватівського районного центру зайнятості дають безробітним громадянам впевненість в завтрашньому дні, вони професійно надають соціальні послуги працевлаштування, навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації, участі у тимчасових роботах. Ними, з урахуванням особливостей та вимог конкретного виробництва та шляхом підбору кадрів, проводиться цілеспрямована робота щодо забезпечення роботодавців району працівниками за необхідними їм професіями.

 

Не можна залишити поза увагою щоденну копітку працю працівників Сватівського обласного будинку інтернату для громадян похилого віку та інвалідів, в якому постійно проживають 69 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. Працівники будинку-інтернату надають широкий спектр соціальних послуг, таких як підтримане проживання, стаціонарний догляд, медичні послуги, послуги з реабілітації, адаптація.

 

День працівника соціальної сфери України – чудова нагода висловити вдячність всім, хто опікується шляхетною справою соціального захисту населення.

Саме від вас, шановні працівники соціальної сфери Сватівського району, залежить довіра наших громадян до держави. Висока оцінка вашої ролі у системі державного управління і створення добробуту для українців – беззаперечна!

Сердечно бажаємо вам та вашим родинам міцного здоров’я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах. Нехай у вашому домі завжди панують мир і злагода, у серці – доброта, а у справах – мудрість та виваженість. Нехай доля і надалі буде прихильною до вас, даруючи радість життя, а добро, зроблене вами, повертається до вас сторицею!

 

З повагою -

 

Голова Сватівської райдержадміністрації Валерій Честних

Голова Сватівської районної ради Віта Сліпець