Прес-центр20 квітня 2018, 16:04

Мале та середнє підприємництво повинно кооперуватися задля спільного розвитку бізнес-середовища Луганщини, – Юрій Гарбуз

Стан та розвиток малого і середнього підприємництва в Луганській області було розглянуто окремим питанням на засіданні колегії облдержадміністрації сьогодні, 20 квітня. З доповіддю на цю тему виступила заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Людмила Ахтирська.

Вона нагадала, що малий та середній бізнес Луганщини забезпечує створення додаткових робочих місць, зменшення рівня безробіття, підтримку конкурентного середовища, швидке насичення ринку товарами та послугами.

На сектор малого та середнього бізнесу області припадає 99,97% від загальної кількості суб’єктів підприємництва, 74,7% від загальної кількості зайнятих осіб  та 57,8% від загального обсягу реалізації продукції.

Реалізація регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2020 роки повинна створити сприятливі умови для розвитку й підвищення конкурентоспроможності суб’єктів малого й середнього підприємництва, а також використання їх потенціалу.

Юрій Гарбуз зазначив, що мале та середнє підприємництво повинно кооперуватися задля спільного розвитку бізнес-середовища Луганщини.

Орієнтовні обсяги фінансування на реалізацію заходів Програми складуть загалом 81 млн гривень, із них у 2018 році передбачено 26 млн гривень, у 2019 р. – 26,2 млн гривень та у 2020 р. – 28,8 млн гривень.

Із обласного бюджету на фінансування Програми буде виділено 66,2 млн гривень, із них у 2018 році – 22 млн гривень.

Реалізація заходів Програми сприятиме збільшенню кількості суб’єктів малого та середнього підприємництва на 3,5% та зайнятих працівників на них – на 10,5%. Також заплановано підвищення ефективності діяльності ЦНАПів, створення умов для пошуку інвесторів та співпраці підприємців області з бізнес-партнерами.

Крім того, буде організовано професійне навчання безробітних, проведення тренінгів з орієнтації на підприємницьку діяльність та презентацій професій, пов’язаних із самозайнятістю та започаткуванням власної справи.