Прес-центр1 липня 2021, 09:07

Медичні експерти розповіли про вакцинацію проти COVID-19 у Луганській області

30 червня відбулася онлайн-дискусія з лікарями «Головне про вакцинацію від COVID-19 в Луганській області», в якій взяли участь головна лікарка Старобільського районного центру первинної медико-санітарної допомоги, експертка із загальної практики та сімейної медицини Департаменту охорони здоров’я Олександра Антоненко та медичний директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Кремінської міськради Роман Сидоренко.

За інформацією спікерів, станом на 29 червня у Луганській області загалом щеплено 38 238 людей. Дві дози вакцини отримали 17 509 осіб.

Спікери нагадали, що щеплення є добровільним та безоплатним. Наразі триває 4-й етап Дорожньої карти вакцинації — тепер щепитися можуть люди з хронічними захворюваннями віком від 18 років. Наразі вакцинують медиків, мешканців та персонал будинків для літніх людей та спеціалізованих інтернатів, людей віком від 60 років, маломобільних громадян, соціальних працівників, освітян, священнослужителів, військовослужбовців та співробітників структур державної безпеки, членів Олімпійської та Паралімпійської збірних України, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування усіх рівнів, працівників критичної інфраструктури, паливно-енергетичного комплексу та санаторно-курортних закладів, а також організовані колективи з 50+ охочими вакцинуватися.

Роман Сидоренко повідомив, що наразі в Луганській області відкрито 2 центри масової вакцинації — у Сєвєродонецьку та Старобільську, де можуть щепитися усі охочі.

Олександра Антоненко наголосила, що усі, хто отримав першу дозу, гарантовано отримають і другу. Це стосується всіх вакцин, які використовуються в Україні.

Для вакцинації другою дозою громадян запрошують телефонним дзвінком за контактом, який вони залишили після першого щеплення. Люди, які вакцинувались в масових центрах вакцинації, отримають 2-гу дозу в тих самих центрах. Якщо ж на вакцинацію вас записував роботодавець, він організовує і друге щеплення.

Спікерка також додала, що повторне щеплення рекомендовано робити у визначений термін: для вакцин Oxford/AstraZeneca - 12 тижнів;  Comirnaty/Pfizer-BioNTech - 21-28 днів; CoronaVac/Sinovac Biotech - 28 днів. Якщо людина пропустила час другого щеплення, слід зробити його за першої можливості.

Спікери звернули увагу на необхідність захисту людей літного віку від COVID-19, адже саме вони мають ризик тяжкого перебігу коронавірусного захворювання. Крім того, хронічні хвороби серцево-судинного характеру, цукровий діабет, захворювання імунної системи чи порушення функцій згортання крові не є протипоказанням до вакцинації.

Також під час заходу повідомлено як люди, які проживають на тимчасово окупованих РФ територіях Україні території, можуть отримати свою дозу вакцини. Для цього треба зателефонувати до МОЗ 0 800 60 20 19 та повідомити, з якого ви населеного пункту (уточнивши, що наразі він є тимчасово окупованим) та ваші дані. Потім особа обирає пункт щеплення (перелік пунктів - bit.ly/2T0bcC3), де їй зручно отримати вакцину та отримує код-ідентифікатор. Цей код людина має назвати на лінії розмежування. Після цього можна здійснювати вакцинацію у визначеному пункті. Для запису на отримання 2-ї дози вакцини знову слід зателефонувати до контакт-центру.

Крім того, спікери зазначили, що людина, яка завершила цикл вакцинації, тобто щепилася двома дозами, може отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Цей документ вже видають в Україні. Його можна отримати лише в паперовій формі у сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я.

Також зараз в тестовому режимі запускають так звані «ковідні сертифікати» - аналоги цифрового COVID-сертифіката ЄС. Цей документ свідчитиме про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19. «Ковідний сертифікат» можна буде отримати як у цифровій, так і в паперовій формі. Коли такі сертифікати почнуть видавати усім вакцинованим двома дозами, наразі ще невідомо.

Спікери звернули увагу й на, те нещодавно з'явився новий штам коронавірусу — «Дельта». Наразі в Україні виявлено два випадки інфікування ним. Цей штам активно уражує люди молодшого віку. Серед симптомів — висока температура, біль у м'язах. Вакцини проти COVID-19, що наявні наразі в Україні, ефективні проти штаму «Дельта». Відповідно до попередньої публікації досліджень, проведених у Великій Британії, наявні вакцини від COVID-19 продемонстрували високий рівень ефективності у захисті та запобіганні важких наслідків від штаму «Дельта».

Нагадаємо, всю інформацію про вакцинацію від COVID-19 можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua.