Прес-центр15 лютого 2021, 11:02

На Сватівщині вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Вже 32 роки віддаляє нас від того дня, коли 15 лютого 1989 року воїни колишнього Радянського Союзу покинули обпалену війною афганську землю і повернулися до своїх родин. Закінчилася довга і страшна війна, в ході якої виконання військового обов’язку стало і подвигом, і трагедією.

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами. Понад 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами.

В Афганській війні брало участь більше 8 тисяч наших земляків, мешканців Луганщини, 161 з них загинув.

Крім Афганістану, наші краяни виконували інтернаціональний обов’язок і в інших «гарячих точках». Понад півтисячі українців загинуло під час воєн і конфліктів на територіях 16 країн світу.

Щороку 15 лютого воїни-інтернаціоналісти Сватівщини традиційно збираються разом, щоб засвідчити свої єдність та фронтове братерство, що випробувані війною, і схилити в шані голови перед пам’яттю тих, хто загинув.

Сьогодні за участі керівництва району та голів окремих територіальних громад району біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам «Чорний тюльпан» на пл. 50-річчя Перемоги у м. Сватове відбувся мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 32-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан, під час якого загиблих у тій війні було вшановано хвилиною мовчання та покладанням квітів. 

Після урочистої ходи головною вулицею районного центру учасники мітингу відвідали концертну програму, підготовлену аматорами Сватівщини, яка відбулася у Народному домі «Сватова-Лучка».