Прес-центр3 грудня 2019, 10:12

Перевір свої щеплення і пройди вакцинацію

Дифтерія - гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом від хворих або зовні здорових носіїв збудника дифтерії.

         Захворювання починається з підвищення температури тіла до 38-39°С, помірного болю в горлі, явищ загальної інтоксикації (біль голови, слабість, нездужання). Спостерігається  гіперемія слизової оболонки зіва, з'являються сірувато-білі  фібринні нальоти. Токсична форма характеризується набряком паратонзилярної та шийної клітковини, значною загальною інтоксикацією: зниження артеріального тиску, тахікардія; можливі порушення свідомості і судоми, розвиток геморагічного синдрому.

         Ускладненнями дифтерії можуть бути міокардит, поліневрит, паралічі.
         Лікування проводиться специфічною протидифтерійною сироваткою, що містить антитоксичні антитіла, та антибіотиками. Специфічна діагностика проводиться на підставі бактеріологічного дослідження мазка зі слизових оболонок носа і ротоглотки, очей, шкіри та ін.  

         Основним методом профілактики є активна імунізація відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Включає планову вакцинацію і ревакцинацію населення, яку здійснюють вакцинами, що містять адсорбований дифтерійний анатоксин  АКДП  у 2, 4, 6 та 18 місяців, АДП  у 6 років,   АДП-М  у 16 років, далі -  через кожні 10 років 

         Комунальне некомерційне підприємство  «Сватівський центр первинної медико-санітарної допомоги»  забезпечене імунобіологічними препаратами у повному обсязі.

         За 10 місяців поточного року населення охоплено імунопрофілактикою:

- проти туберкульозу – 45,7 %;
- проти поліомієліту -   70,9 %;
- проти дифтерії та правцю – 77,5 %;
- проти кору, краснухи та паротиту –  75,5 %;
- проти гемофільної інфекції  - 79,8 %;
- проти гепатиту – 80,3 %.

         В КНП «Сватівський центр первинної медико-санітарної допомоги» щеплення дитячого населення проводиться за графіком з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 14.00. Щеплення дорослого населення проводиться з понеділка по суботу з 8.00 до 14.00. Вакцина наявна в достатній кількості.

         Не ризикуйте своїм здоров’ям пройдіть безкоштовну вакцинацію після огляду та консультації сімейного лікаря. Будьте здорові!

   За інформацією КНП «Сватівський центр первинної медико-санітарної допомоги».