Прес-центр11 липня 2019, 10:07

Підсумки ДПА випускників 11-класів закладів загальної середньої освіти Сватівського району

Підвищення якості освіти – найважливіше завдання сьогодення. Відслідковувати її дозволяє проведення державної підсумкової атестації (далі -  ДПА) та зовнішнього незалежного оцінювання (далі - ЗНО).

Для проходження учасниками основної сесії ЗНО з української  мови і літератури, що відбулося 23.05.2019 було створено два  пункти тестування (КЗ «НВК Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія», Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №8).

В ЗНО з української мови і літератури взяли участь 333 особи, з них:  164 випускники 11-х класів закладів загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО) нашого району (в тому числі 4 випускники, які навчалися на заочному відділенні Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №6 та 1 учень, який навчався на екстернатній формі цього закладу). Випробування з цього предмету на базі закладів нашого району мали можливість пройти і мешканці Троїцького району, випускники аграрного ліцею та випускники минулих років.

До проведення  ЗНО з української мови та літератури було залучено 84 педагогічних працівників.

Тестування з інших предметів для випускників ЗЗСО району відбувалося  в пунктах тестування, створених на базі навчальних закладів м. Старобільськ та м. Сєвєродонецьк.

 На базі Старобільських шкіл  відбувалося ЗНО з математики (88 осіб), з історії України ( 127 осіб),  з біології ( 57 осіб), з англійської мови (48 осіб).

 На пунктах тестування, створених на базі Сєвєродонецьких ЗЗСО, відбувалося ЗНО  з географії  (78 осіб ), фізики (14 осіб), хімії (9 осіб).

Відділом освіти райдержадміністрації та адміністрацією ЗЗСО було організовано підвезення випускників закладів освіти шкільними автобусами до визначених пунктів проведення ЗНО та забезпечено їх супровід педагогами, працівниками поліції та медиками.  

Результати тестування були оприлюднені на інформаційних сторінках учасників ЗНО. Відомості з 12-бальними  показниками, результатами  ДПА/ ЗНО,  надходили на адресу закладів загальної середньої освіти  та  були внесені до додатків свідоцтв в графу «Оцінка за державну підсумкову атестацію».

Українська  мова

Аналіз кількісно-якісних даних складання ДПА з української мови у 2019 році показав, що 27 випускників (17%) (у  минулому році – 16%) старшої школи мають високий рівень навчальних досягнень з цього предмету.

Високі досягнення з української мови мають 8 випускників Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, 6 – Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, по 5 – НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія» та Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №6, 2 випускники Куземівської ЗОШ І-ІІІ ст. , 1 – НВК «Свистунівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

Більшість результатів, які отримали випускники з української мови, є середнього 68 осіб (43%) ( у минулому році – 38%)  та достатнього рівня 52 особи (33%) (у минулому – 37%). 12 осіб (7 % від загальної кількості) (у минулому – 9%) не подолали поріг, а тому не мали можливості вступити до вищих навчальних закладів. Початковий рівень знань з предмету мають  по 2 випускники зі Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, Куземівської ЗОШ І-ІІІ ст. та Мілуватської ЗОШ І-ІІІ ст. По 1 випускнику – Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №6, Коломийчиська ЗОШ І-ІІІ ст., Гончарівська ЗОШ І-ІІІ ст. та НВК «Петрівська ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ».

 

Історія України

Серед учасників ЗНО 114 осіб надали перевагу для складання ДПА з історії України.  З цього предмету початковий рівень становить 1% (минулого року 3%) (1 випускник Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №6), середній – 23% (минулого року 57%), достатній - 68% (минулого року - 31%).

На високому рівні засвоїли матеріал з предмету 9 випускників (8%) (минулого року - 9%) – 3 випускники Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, 2 – Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, по 1 – Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №6, Містківської ЗОШ І-ІІІ ст. та  НВК «Оборотнівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

 

Математика

69 випускників з 12 ЗЗСО обрали математику для ДПА. Серед учнів, які виконували сертифікаційну роботу з цього предмету, початковий рівень знань продемонстрували – 7% (минулого року - 10%). Не подолали поріг з математики 2 випускники Мілуватської ЗОШ І-ІІІ ст., по 1 випускнику Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №6, Куземівської ЗОШ І-ІІІ ст., та НВК «Петрівська ЗОШ І-ІІІ ст. –ДНЗ».  Середній рівень знань мають 39% (минулого року – 60%),  достатній – 42% ( у минулому році – 24%). Високий рівень показали 8 осіб (12% ), (минулого року  - 5%). Це 3 випускники Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст №8, по 2 – Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст №2 та Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст №6, 1 випускник Куземівської ЗОШ І-ІІІ ст.

 

Англійська  мова

Для здачі ДПА з англійської мови зареєструвалися 24 учні (у минулому  - 22) . Початковий рівень  знань показав 1 учень Гончарівської ЗОШ І-ІІІ ст. (4%) (у минулому – 1 випускник). Середній рівень мають 10 учнів (42%) (у минулому – 14%), достатній –9 осіб (37 %) ( у минулому - 73%). Високий рівень – 4 випускники ( 17%) ( у минулому   - 9%) – 2 Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, по 1  - Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №6 та Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №8.

 

Біологія

ДПА з біології складали 44 випускники. 6 осіб (14%) (минулого року 12%) отримали оцінки високого рівня  - 3 випускники НВК «Оборотнівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ», 2 Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8 та 1 Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2.

34% випускників отримали оцінки достатнього рівня (минулого року – 25%)  навчальних досягнень,  52% – середнього ( у минулому році – 58%. Позитивним є той факт, що вже другий рік жоден з учасників не отримує бали низького рівня з цього предмету.

 

Географія

Для державної підсумкової атестації географію обрав 61 учень. 6 учнів, що становить 10 % , ( у минулому році жоден випускник не отримав високих балів) продемонстрували високий рівень знань з цього предмету. Це 3 випускники Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, 2 -  Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, 1 – НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія»

Достатній рівень показали 22 учні ( 36%) ( у минулому році – 46%), середній – 33 ( 54%) ( у минулому році  - 40%).

Приємною новиною є те, що всі випускники району подолали поріг «склав/не склав»  з цього предмету ( у минулому році низькі бали отримали 5 випускників).

 

Фізика

Державну підсумкову атестацію з фізики в формі ЗНО здавали 5 випускників з трьох закладів району. 3 особи ( 60%) мають достатній рівень знань (у минулому 16,5%) та 2 особи (40%) – середній (у минулому році – 67%), жоден учасник не отримав високої оцінки ( у минулому –  1 особа – 16,5%). Другий рік поспіль наші випускники не мають низьких балів з фізики.

 

Хімія

Тільки 1 випускниця НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія» в цьому році  обрала хімію для ДПА ( в минулому році  - 4 випускники). На жаль, учасниця ЗНО показала низький рівень знань з предмету .

Всі  випускники ЗЗСО отримали документи про здобуття освіти. Свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 180 випускників ЗЗСО. З них 7 з відзнакою ( 5 – срібні медалі, 2 – золоті). Свідоцтво про здобуття базової середньої освіти отримали 281 випускник 9 класу, з них 33 - з відзнакою.

З 10 претендентів на нагородження золотими та срібними медалями не підтвердили навчальні досягнення в ході ЗНО (ДПА) 3-є випускників (два претенденти на нагородження золотою та срібною медалями із НВК «Сватівська ЗОШ І ст. - гімназія» та претендент на нагородження золотою медаллю зі Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №6).

Решта 7 претендентів підтвердили свої показники і були нагороджені: 2 – золотими (випускники Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст.№6 Гайдидей Богдан та  Сватівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Мазур Карина), 5 – срібними медалями (Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №8 – Беденко Софія та Пєсков Євген; Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №2 – Ачкасов Павло; Сватівська ЗОШ І-ІІІ ст. №6- Чумак Ніла; НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія» - Щербак Сергій) .

 

За інформацією відділу освіти райдержадміністрації