Прес-центр17 cічня 2020, 15:01

Посилення соціального захисту сімей з дітьми

17 січня під головуванням заступника голови райдержадміністрації Ганни Лемешко за участі керівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, представників правоохоронних органів та медичних закладів відбулася нарада з питань взаємодії та координації роботи субʼєктів соціальної роботи у Сватівському районі.

         На нараді були обговорені питання необхідності своєчасного та достовірного взаємного інформування між усіма субʼєктами соціальної роботи  з метою раннього виявлення сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, через ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків щодо догляду та виховання дітей, виявлення насильства, жорстокого поводження з дитиною або існування реальної загрози його вчинення.

Була заслухана інформація про стан справ у підпорядкованих підрозділах та роботу з сімʼями, які потрапили у складні життєві обставини.

Так, на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації (далі - служба) станом на 01 січня 2020 року перебуває 26 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та 97 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2019 року було проведено 20 засідань районної комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглядалися питання про неналежне виконання батьківських обов’язків 118-ма батьками. За підсумками розгляду питань 48 батьків притягнуті до адміністративної відповідальності. Також працівниками служби здійснено 114 перевірок житлово-побутових умов проживання дітей.

На обліку Сватівського районного центру соціальних служб для сімʼї, дітей та молоді (далі – центр) знаходиться 855 родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

         На території Сватівського району та м. Сватове працює 17 фахівців із соціальної роботи, що дає можливість набагато краще визначити потреби громади у наданні соціальних послуг, виявити осіб, сімʼї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують підтримки, провести оцінку потреб осіб та сімей у соціальних послугах, забезпечити надання базових соціальних послуг, сприяти отриманню спеціалізованої допомоги.

         Центром продовжується соціально-профілактична робота, спрямована на запобігання та протидію насильству у сім’ї, у тому числі стосовно дітей та за участі дітей, насильству за ознакою статі, профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу, виховання відповідального ставлення до здоров’я, формування навичок здорового способу життя, формування відповідального батьківства.      

         В центрі працює фахівець-психолог, який надає психологічну допомогу, здійснює корекційно-розвивальну та профілактично-відновлювальну роботу з подолання залежностей, негативних явищ, страхів, агресивної поведінки, підвищення самооцінки дітей та батьків, налагодження стосунків у родинах, які опинилися в складних життєвих обставинах. 

За підсумками наради було надано доручення щодо доопрацювання  розроблених алгоритмів взаємоінформування та доведення їх до усіх субʼєктів соціальної роботи в районі.