Прес-центр27 травня 2020, 15:05

«… Приходьте до мене під грушу, без дозволу, як додому…»

2020 рік для Сватівської землі став даниною пам’яті  талановитого поета, драматурга, режисера Миколи Павловича Уманця. 22 травня 1920 року, на Харківщині, в сім’ї заслуженого артиста республіки та заслуженої вчительки народився наш видатний земляк.

Його ім’я відоме не тільки в нашому районі, а й далеко за його межами. Ним написано багато п’єс та музичних комедій. На вірші Миколи Уманця композитори склали десятки пісень. Завдяки його бурхливій театральній діяльності Сватівщина і до сьогодні вважається театральною. Про свої роки, прожиті у Сватовому, він написав збірку «Не жалкуй за прожитим».

Знаменита «Уманська» груша стала історичною пам’яткою епохи становлення культурологічних традицій нашого краю. Під її розкішним гіллям народжувалися поеми і драми, ліричні поезії і музичні композиції, народжувалося диво на ім’я «творчість».

Для сотень сватівчан, учасників поетичних читань, конкурсів, різноманітних мистецьких фестивалів, в тому числі імені Миколи Уманця, його творчість була і є поштовхом для пробудження бажань спробувати себе у поезії та виконавській майстерності.

З нагоди сторічного ювілею Миколи Уманця Сватівська районна централізована бібліотечна система запустила челендж  #читаю_Уманця , до якого пропонуємо долучитися усім бажаючим. Це можна зробити, записавши на камеру читання віршів поета-земляка та надіславши це відео на електронну пошту районної бібліотеки – svt.bibl@ukr.net