Прес-центр7 листопада 2017, 08:11

Протягом року Уряд має забезпечити належну підготовку до практичної реалізації Закону "Про електронні довірчі послуги"

Президент України Петро Порошенко підписав «євроінтеграційний» Закон України «Про електронні довірчі послуги». Документ є важливим кроком у напрямі інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС, розширення транскордонного співробітництва та міжнародної електронної торгівлі з ЄС. 

Закон враховує положення Регламенту ЄС № 910/2014 (про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку), що передбачено зобовязаннями України за Угодою про асоціацію з ЄС (Глава 6 Розділу IV та Глава 14 Розділу V Угоди про асоціацію, Додаток ХVIІ-3).

Зокрема, в Україні запроваджується електронна ідентифікація та електронні довірчі послуги, що включають: електронний підпис, електронну печатку, електронну позначку часу, реєстровану електронну доставку, сертифікат походження веб-сайту тощо.

Наразі перед Урядом стоїть завдання забезпечити належну та ефективну підготовку до реалізації Закону у повному обсязі, яка передбачає: розробку та ухвалення низки нормативно-правових актів, необхідних для функціонування сфери електронних довірчих послуг; визначення вимог та переліку стандартів для регулювання сфери електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації у відповідності до європейських вимог і стандартів; створення відповідної цифрової інфраструктури тощо. Усі ці кроки КМУ повинен здійснити протягом року, оскільки Закон набирає чинності у повному обсязі через рік після його публікації (окрім положень щодо розробки нормативно-правових актів, необхідних для функціонування сфери електронних довірчих послуг).

 Для того, щоб отримати відкритий доступ до Єдиного цифрового ринку ЄС – Україна повинна забезпечити розбудову системи електронних довірчих послуг у відповідності до положень Регламенту ЄС № 910/2014 та європейських стандартів. Тобто необхідно забезпечити сумісність ключових компонентів системи електронних довірчих послуг із відповідними компонентами системи Європейського Союзу. Це надасть можливість досягнути домовленості з ЄС про взаємне визнання електронних довірчих послуг. Для українського бізнесу означатиме можливість швидкого проведення транскордонних транзакцій з європейськими партнерами зі свого планшету/смартфону без додаткових витрат часу та коштів.   

Рішення про визнання Європейським Союзом електронних довірчих послуг, які надаються в Україні, ухвалюватиметься Європейською Комісією на основі проведення аудиту відповідності компонентів системи електронних довірчих послуг в Україні законодавству і стандартам ЄС. Наступний крок після цього – укладення міждержавної угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг між Україною та ЄС. 

Наразі першочерговим завданням у контексті розбудови системи електронних довірчих послуг та інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС є розробка детальної «дорожньої карти» заходів щодо реалізації положень Закону України «Про електронні довірчі послуги». Сюди мають бути включені заходи щодо забезпечення сумісності системи електронних довірчих послуг України та ЄС і підготовки до укладення угоди з ЄС про взаємне визнання електронних довірчих послуг.