Прес-центр12 лютого 2021, 13:02

Сергій Гайдай: перший етап вакцинації проти COVID-19 ми маємо розпочати вже у цьому місяці

Про підготовку закладів охорони здоров’я області, етапи щеплення та категорії осіб, які мають отримати вакцину першочергово, розповів очільник Луганщини Сергій Гайдай.

«За інформацією, яку ми маємо з Уряду та Міністерства охорони здоров’я, орієнтовним початком вакцинації в Україні є лютий. Це питання національної безпеки. Та наголошу, що все відбуватиметься покроково – а саме у п’ять етапів. Щеплення буде безкоштовним», – зазначив голова облдержадміністрації Сергій Гайдай та додав, що в області вже готують мобільні бригади, які будуть задіяні під час першої хвилі, а також визначені заклади первинної медичної допомоги, де відбуватимуться наступні етапи.

Сергій Гайдай повідомив, що вже затверджені відповідні списки людей, які потрапили до першої та другої черг. Це понад 26 тисяч жителів області.

Зокрема, на І етапі вакцину отримають працівники мобільних бригад, медпрацівники, які надають допомогу хворим на коронавірус, а також ті, хто проводить лабораторні дослідження, працівники системи екстреної медичної допомоги. Тобто, понад 6200 осіб.

На початковому етапі використовуватимуть вакцину виробництва Pfizer/Biontech, отриману через глобальну ініціативу COVAX. Та країна проводить перемовини й з іншими виробниками. Процес реєстрації вакцин максимально спрощено на законодавчому рівні.

Ще майже 20 000 людей – ті, в кого надзвичайно високий ризик інфікування, а також всі медпрацівники, – включені до ІІ черги. Серед них літні люди, працівники ланки первинної медичної допомоги, закладів охорони здоров’я, які надають допомогу, системи громадського здоров’я, соціальної сфери.

Під час ІІІ та ІV етапів щеплення отримають люди з високим та підвищеним ризиком інфікування та ті, хто працює у сферах підтримки безпеки і життя держави.

Важливо, що після цього вакцинуватимуть людей, які не увійшли до перших чотирьох груп.