Прес-центр13 червня 2019, 15:06

У Сватовому презентували виставку про перемогу надії та тріумф людини

У Сватівській центральній районній бібліотеці ім. Т. Полякова відбулося відкриття пересувної виставки «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», присвячене 74-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У заході взяли участь представники районної влади, історики і краєзнавці, мешканці Сватівського району.

У рамках виставки на банерах представлені матеріали про життя тридцяти колишніх українських в’язнів, які у період Другої світової війни перебували у концтаборах Третього Рейху.

В основу цього науково-просвітницького проекту покладено матеріали, надані та опрацьовані Центром досліджень визвольного руху, Меморіальним комплексом Національний музей історії України у Другій світовій війні, Музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом СБУ.

Вихідці з України - полонені військовослужбовці, примусові робітники, учасники визвольного руху, духовенство, жінки й навіть діти - були в Аушвіці, Бухенвальді, Дахау, Равенсбрюку і в інших концтаборах нацистської Німеччини. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю. Але вони ніби розчинилися в морі інших національних груп: «росіян» (громадян СРСР), «поляків», «угорців», «румунів». Україна тоді не була незалежною, тому ми й досі не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшло нацистські «млини смерті».

Багато з них не примирилися з рабством. Вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання, були готові пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.

Всі вони, від очільників національно-визвольного руху, представників української творчої еліти і до звичайних людей, зробили свій жертовний внесок у боротьбу проти «коричневої пошесті».