Прес-центр26 квітня 2018, 14:04

Уряд виділив 131 млн грн на вирішення проблеми підтоплення шахт

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз високо оцінив спільні зусилля органів влади всіх рівнів у вирішенні проблеми підтоплення шахт ДП «Первомайськвугілля».

На засіданні Уряду ухвалено розпорядження Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів на здійснення першочергових невідкладних заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв’язку із затопленням шахт Первомайсько-Стаханівського вугледобувного регіону Луганської області». Йдеться про суму у розмірі 131 млн грн. Варто зазначити, ці кошти будуть використані не тільки на ліквідацію надзвичайної ситуації, а й на розвиток вугільної галузі.

Прискорене підвищення рівнів у затопленій шахті «Голубівська» (НКТ) з перевищенням рівнів у гідравлічно пов’язаних шахтах «Первомайська» (НКТ) і «Родіна» у напрямку до шахти «Золоте» у лютому 2018 року створило загрозу аварійного збільшення водоприпливу до шахти та аварійного затоплення гірничих виробок. Це призвело до виникнення надзвичайної ситуації техногенного й еколого-техногенного походження.

«Наші гірняки на межі можливостей відкачували і відкачують воду, яка прибуває з підтоплених шахт на окупованій території. Ситуація загрожувала не тільки техногенно-екологічною катастрофою, а й затопленням шахт на підконтрольній території. А це вже соціальна катастрофа, адже йдеться про шахтарів та членів їх сімей, а це, як мінімум, 15 тисяч людей. На жаль, на окупованій території цієї катастрофи не вдалося уникнути. Людей, яких позбавили засобів до існування, використовують у війні проти України. Я дякую за державницьку позицію і підтримку Уряду України!», – зазначив Юрій Гарбуз.

Водовідвід був встановлений на шахті «Голубівська», яка залишилася на окупованій території. Його робота була зупинена, тому виникла необхідність побудувати систему водовідливу на шахті «Золоте». Цим питанням протягом майже трьох років займалися керівництво шахти, обласна влада та профільне міністерство. Зокрема, Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ЛОДА було підготовлено листи щодо необхідності виділення коштів на попередження та ліквідацію надзвичайної ситуації. На центральному рівні супровід здійснювали перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку Степан Кубів та віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон. Під головуванням Юрія Гарбуза неодноразово скликалися наради та засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Таким чином, була проведена системна кропітка робота на всіх рівнях.

Минулого року Урядом було виділено 86 млн грн на будівництво комплексу водовідведення шахти «Золоте». Однак тодішньому керівництву шахти вдалося освоїти лише 13 млн грн, це трохи більше 15% від виділеної суми. Було підготовлено майданчик під будівництво та закуплено перше обладнання.

Після наради, проведеної керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом 7 березня 2018 року безпосередньо на підприємстві, роботу з виділення коштів було активізовано.

Очільник області тримає питання на особистому контролі, оскільки стабільна робота шахт позначається на економічному та соціальному житті області.

Довідково. До складу ДП «Первомайськвугілля» на даний час входять 4 шахти – «Гірська», «Тошківська», «Карбоніт» та «Золоте». Загальна кількість працюючих складає 4700 осіб. Шахтоуправління ДП «Первомайськвугілля» демонструє позитивну динаміку розвитку, зокрема постійно збільшується видобуток вугілля. Щодоби тут добувають близько тисячі тон низькозольного якісного «чорного золота». Загальні запаси вугілля складають близько 100 млн т, що забезпечує орієнтовний строк експлуатації шахт до 50 років.