Прес-центр22 травня 2020, 16:05

В освітніх закладах району триває робота над усуненням недоліків з пожежної безпеки

На виконання доручення Уряду Сватівським міськрайонним відділом ГУ ДСНС України у Луганській області у грудні 2019 року були проведені позапланові перевірки закладів освіти щодо додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

За підсумками перевірок виявлено низку недоліків. Зокрема, кожен з 20-ти закладів загальної середньої освіти має бути забезпечений автоматичною пожежною сигналізацією та устаткуванням із захисту від розрядів блискавки. Також у будівлях закладів мають бути проведені вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій горищних приміщень та вжито інших фінансово затратних заходів.

З огляду на це рішеннями сесії Сватівської районної ради від 24.12.2019
№ 43/1 та від 27.02.2020 № 44/4 відділу освіти райдержадміністрації виділені кошти у сумі 2 млн 942 тис. грн. З них:

192 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації послуг з монтажу пожежної сигналізації;

2 млн 160 тис. грн  на обладнання приміщень закладів загальної середньої освіти системою пожежної сигналізації;

50 тис. грн на проведення ревізії устаткування із захисту від розрядів блискавки;

90 тис. грн на послуги зі встановлення захисту від розрядів блискавки;

200 тис. грн на проведення вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій горищних елементів;

250 тис. грн на придбання матеріалів на заміну покриття верхнього шару підлоги (лінолеуму) та матеріалів з високою пожежною безпекою для облицювання стін та стель.

Роботи з установки систем пожежної сигналізації та устаткування із захисту від розрядів блискавки, вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій горищних приміщень можуть бути проведені лише за наявності проєктно-кошторисної документації та проведення відкритих торгів на надання зазначених послуг. Для монтажу пожежної сигналізації обов’язковою умовою є ще й проведення експертної оцінки кошторису.

На монтаж пожежної сигналізації у Сватівських ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, № 2 та № 6 і НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія» вже виготовлено проєктно-кошторисну документацію й проведено її експертну оцінку.

Також замовлено й отримано кошториси на монтаж пожежної сигналізації у Гончарівській та Мілуватській школах (наразі проводиться експертна оцінка цих проєктів); замовлено виготовлення проєктно-кошторисної документації з монтажу пожежної сигналізації для НВК «Свистунівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ»; розпочато тендерну закупівлю послуг з монтажу пожежної сигналізації у Сватівській ЗОШ № 6; ведеться підготовка тендерної документації для проведення відкритих торгів на закупівлю послуг з монтажу пожежної сигналізації у Сватівській ЗОШ № 1.

На цей час виготовлено проєкти на монтаж пристрою захисту від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів у Сватівській ЗОШ № 6, Мілуватській та Гончарівській ЗОШ, а також Свистунівського НВК; укладено угоди на їх влаштування у Сватівській ЗОШ № 6 та Мілуватській школі.

Станом на 22.05.2020 проведено вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій горищних приміщень Сватівської ЗОШ № 6 та НВК «Оборотнівська ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».

На зазначені вище заходи витрачено 319 тис. 248,42 грн.

Також на теперішній час у закладах освіти району ведуться й інші роботи з пожежної та техногенної безпеки:

на шляхах евакуації зі стін приміщень всіх загальноосвітніх закладах міста Сватове, Мілуватській, Коломийчиській та Містківській (І-ІІ ст.) школах, Оборотнівському НВК демонтовано матеріали з невизначеними показниками пожежної небезпеки, натомість встановлено матеріали з показником НГ (негорючі);

доукомплектовані первинними засобами пожежогасіння та відповідним протипожежним інвентарем пожежні щити у Сватівських НВК і школах № 1 та № 8, Мілуватській, Верхньодуванській та Містківській (І-ІІ ст.) школах, Оборотнівському та Рудівському НВК;

встановлені адресні покажчики (назва вулиці, № будинку) у Сватівських ЗОШ №1, № 6 та № 8, Свистунівському НВК;

приведено у відповідність до вимог пожежної безпеки електрогосподарство у всіх загальноосвітніх навчальних закладах районного центру, сіл Верхня Дуванка, Гончарівка, Містки, Оборотнівка, Преображенне, Рудівка;

у повному обсязі забезпечено первинними засобами пожежогасіння Сватівські школи та НВК «Сватівська ЗОШ І ст. – гімназія», Мілуватську та Містківську ЗОШ І-ІІІ ст.;

приведено у відповідність до вимог правил пожежної безпеки поверхневі шари конструкції підлоги в НВК «Преображенська ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ».

Роботи із додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки у закладах загальної середньої освіти району триватимуть й надалі. Це питання перебуває на постійному контролі керівництва району.