Прес-центр24 липня 2019, 16:07

Відтепер у Центрі надання адміністративних послуг при Сватівській райдержадміністрації можна оформити закордонний паспорт та паспорт громадянина України у форматі ID картки

Це стало можливим завдяки  участі райдержадміністрації у проекті «Зміцнення громадської довіри» в рамках Програми UCBI II за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і сприяння органів місцевого самоврядування району.

24 липня у ЦНАП при райдержадміністрації відбувся захід, присвячений початку надання нових адміністративних послуг, - оформлення і видача паспорта  громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм та  паспорта громадянина України у форматі ID картки.

У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Олексій Либа, голова районної ради Віта Сліпець, заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко, керівник апарату райдержадміністрації Наталія Наугольна, очільники окремих місцевих рад Сватівського району, працівники Центру, представники ЗМІ, відвідувачі ЦНАП.

 

Наталія Наугольна розповіла про шлях становлення ЦНАП при райдержадміністрації, який є інноваційним інструментом реформи децентралізації, зазначивши, зокрема, таке:

 

- ЦНАП при Сватівській райдержадміністрації створений як постійно діючий робочий орган на виконання Закону України «Про адміністративні послуги». Він розпочав свою діяльність 8 січня 2014 року.

Якщо на початку його діяльності адміністраторами центру надавалося 36 послуг, то на теперішній час – 97. Це – послуги Мін’юсту (44), Держгеокадастру (14), Державної міграційної служби (4), ДСНС  (1), послуги з реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, а також послуги у сфері речових та майнових прав (30) тощо.

Законом України «Про адміністративні послуги» передбачено надання як безоплатних адміністративних послуг, так і послуг, за які справляється плата у вигляді адміністративного збору. У 2017 році  ЦНАП «поклав» до районного бюджетного кошика 372 тис. грн, за 2018 рік від його діяльності надійшло 429 тис. грн, за І півріччя цього року – 243 тис. грн.

Впродовж усіх років існування ЦНАП райдержадміністрація використовувала всі наявні можливості для залучення фінансування з різних джерел задля підвищення ефективності його роботи.

Включаючи капітальні ремонти, енергозберігаючі заходи, технічне оснащення, забезпечення меблями, на ЦНАП витрачено близько 1 млн грн з різних джерел фінансування: державного та районного бюджетів, міжнародної технічної допомоги та спонсорської допомоги аграріїв району.

Робота райдержадміністрації із запровадження у ЦНАП адміністративних послуг з видачі закордонних та ID паспортів відбувалася у тісній співпраці з Управлінням Державної міграційної служби України в Луганській області та  безпосередньо Сватівським районним відділом ДМС (керівник - Валерій Пономарьов), починаючи з розробки механізму взаємодії між нашими структурами, встановлення спеціального програмного забезпечення, надання адміністраторам ЦНАП доступу до інформації Єдиного державного демографічного реєстру й завершуючи їх стажуванням у відділі.

Райдержадміністрації, в яких створені ЦНАП, позбавлені можливості самостійно вирішувати питання їх матеріально-фінансового забезпечення. Проблема полягає у відсутності матеріальних та фінансових ресурсів. Практика ж показує, що без належної фінансової підтримки забезпечити функціонування ЦНАП на належному рівні просто неможливо.

21 грудня 2018 року депутатським корпусом Сватівської районної ради було прийнято Програму підвищення якості надання адміністративних послуг мешканцям Сватівського району на 2019-2020 роки, проект якої був розроблений райдержадміністрацією.

За сприяння голови районної ради Віти Сліпець 8 сільських рад району (Верхньодуванська, Куземівська, Маньківська, Мілуватська, Містківська, Оборотнівська, Райгородська, Свистунівська) надали Сватівському районному бюджету іншу субвенцію на виконання заходів цієї програми на загальну суму 86102 грн. Це надало можливість завершити проект й «запустити» функціонування системи за допомогою якої у ЦНАП розпочато процедуру надання нових адміністративних послуг.

Олексій Либа вручив відзнаки Сватівської райдержадміністрації голові районної ради Віті Сліпець, головам й депутатським корпусам сільських рад, які сприяли реалізації Програми підвищення якості надання адміністративних послуг мешканцям Сватівського району на 2019-2020 роки та ефективності діяльності Центру надання адміністративних послуг при райдержадміністрації.

За високий професіоналізм, вагомий внесок у реалізацію державної політики у сфері надання адміністративних послуг, системний підхід до підвищення якості обслуговування мешканців Сватівського району Почесною грамотою Сватівської райдержадміністрації нагороджено керівника апарату Наталію Наугольну, Подякою - начальника відділу з питань організації діяльності ЦНАП Олену Гирю.

Перші виготовлені через ЦНАП паспортні документі отримали мешканці районного центру: Юлія Барахович - паспорт громадянина України у форматі ID картки, Валерій Немушенко - паспорт громадянина України для виїзду за кордон.