Прес-центр16 травня 2020, 07:05

Як Сватівщина відзначила День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У зв’язку з карантинними обмеженнями масові заходи з нагоди 8 і 9 травня на території Сватівського району не проводилися. Втім Сватівщина гідно відзначила цю важливу й героїчну дату в історії нашої держави.

Так, до Дня пам’яті та примирення та 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Сватівському районі за ініціативи його очільника Валерія Честних було проведено загальнорайонну акцію «Вікна пам’яті: дві війни – мільйони доль», в якій взяли участь 47 закладів культури та 22 заклади освіти. В рамках акції на фронтальних вікнах їхніх будівель було розміщено інсталяції історичних світлин ветеранів Другої світової війни та загиблих сватівчан-воїнів АТО, листів-трикутників, історичних документів, дитячих малюнків та творів. Творчими працівниками Сватівського районного Народного дому «Сватова-Лучка» підготовлено радіотрансляцію «Листи з фронту».

На білбордах в м. Сватове було розміщено два тематичні постери зі світлинами 13-ти учасників бойових дій Другої світової війни, що зараз мешкають у Сватівському районі, під назвою «Пишаємося, що зустрічаємо 75-ту річницю разом з вами!».

Учні Сватівської районної школи мистецтв ім. В.Зінкевича взяли участь у обласних дистанційних інтернет-акціях «Джерело пам’яті» та «Букет для ветерана».

Школярі району, разом зі своїми родинами, долучилися до привітань голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая, голови Сватівської райдержадміністрації Валерія Честних, голови Сватівської районної ради Віти Сліпець, написавши листи, виготовивши сувеніри та малюнки для тих сватівчан, хто наближав день визволення та боровся з німецькими окупантами в тилу. Такі вітання отримали близько 300-т наших земляків.

Також учасникам бойових дій Другої світової війни, які мешкають на території Сватівського району, було підготовлено та відправлено вітальні листи.

Важливим і особливо цінним здобутком для історії нашого краю став альбом рукописів ветеранів Сватівщини, до якого увійшли копії листів, фронтових записок, автобіографічних матеріалів та інших документів, що були написані власноруч ветеранами, учасниками, свідками Другої світової війни 1939-1945 років.

На основі досліджень наших школярів створено Книгу пам’яті «Пам’ятати заради майбутнього», яка поповнить районні музейні архіви, бо її сторінки – життєві долі наших земляків, які відстояли мирне небо над головами нащадків.

Напередодні травневих свят Сватівським районним молодіжним центром «Слобожанська духовна криниця ім. М. Щепенка» була організована онлайн екскурсія щорічного автопробігу «Пам’ятні місця Сватівщини».

Відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 1033 ветерана війни (у тому числі 344 учасників АТО/ООС) Сватівського району отримали державну щорічну разову грошову допомогу до 5 травня на загальну суму 1 млн 434 тис. 490 грн.

З метою вшанування ветеранів Другої світової війни напередодні 9 травня голова райдержадміністрації, голова районної ради, їх заступники, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівництво Сватівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) привітали учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників війни, сім’ї загиблих учасників АТО/ООС, інвалідів війни з числа учасників АТО/ООС з 75-ю річницею Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вручили 294 подарункові набори, придбані за кошти районного бюджету на загальну суму 58 тис. 800 грн, вітальні листівки від голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая, очільників Сватівського району, а також вітальні листівки та сувеніри, зроблені учнями закладів освіти району.

  54-м ветеранам Другої світової війни, які перебувають на обліку у Сватівському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), було придбано за кошти районного бюджету та вручено подарунки на загальну суму 13 тис. 500 грн.

8 травня, в День пам’яті та примирення, керівництвом районної державної адміністрації та районної ради вшановано пам'ять загиблих у Другій світовій війні покладанням квітів до Меморіалу Слави, Пам’яті та Скорботи.

9 травня очільники Сватівського району та їх заступники відвідали усі територіальні громади району та разом з головами місцевих рад поклали квіти до Братських могил загиблих воїнів Другої світової війни, яких поховано на території району.

Висловлюємо щиру вдячність Сватівській районній раді та її голові Віті Сліпець, Сватівському міськрайонному відділу ГУ ДСНС України у Луганській області, який очолює Іван Борзило, Сватівському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в особі Олени Честних, працівникам управління соціального захисту населення райдержадміністрації та його керівнику Тетяні Шумаковій, районним закладам культури в особі начальника відділу культури, молоді та спорту райдержадміністрації Кристини Бойкової, освітянам району та керівнику відділу освіти райдержадміністрації Олені Юхновець за безпосередню участь та допомогу в організації та проведенні районних заходів з відзначення 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ветеранам цієї війни та їхнім родинам бажаємо здоров’я та довголіття.