Прес-центр21 листопада 2017, 16:11

З с. Коржове Петрівської сільської ради знято карантин з АЧС

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Сватівській райдержадміністрації (ДНПК), яку очолює голова райдержадміністрації Дмитро Мухтаров, 20 листопада 2017 року зняла карантин з подвір’я громадянина М... с. Коржове Петрівської сільської ради, де 10 жовтня 2017 року було зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС).

У результаті цієї надзвичайної події с. Коржове було оголошено неблагополучним пунктом щодо АЧС та встановлено 40-денний карантин.

На засіданні комісії начальник Сватівського міжрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області Банченко С.М. поінформував, що у результаті проведених заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней в с. Коржове, комплекс ветеринарно-санітарних заходів, визначений Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.03.2017 року № 111, який зареєстрований у Мін’юсті України 29.03.2017 за № 432/30300, виконано у повному обсязі.

Тому ДНПК прийнято рішення про зняття карантину в с. Коржове та надання дозволу на здійснення торгівлі м’ясом на м’ясному павільйоні у с. Містки.

Довідково. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається піч час прямого контакту хворих і здорових тварин, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.