Прес-центр25 вересня 2019, 08:09

За результатами навчального візиту до Грузії: що бачили, чому вчилися?

В рамках проєкту USAID «Демократичне врядування в Східній Україні» з 9 по 13 вересня цього року заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко, начальник управління економічного розвитку райдержадміністрації Людмила Кобзева та завідувач комунальної установи «Сватівський районний методичний кабінет» Олександра Гайдидей перебували в Грузії за програмою навчального візиту «Підвищення прозорості процесу муніципальних закупівель».

Мета заходу - ознайомлення з кращими практиками впровадження Грузією реформ у сфері державних закупівель, формування і використання фінансів держави.

У перший день свого перебування на теренах дружньої держави візитери мали зустріч з представниками Національної асоціації органів місцевого самоврядування (далі - ОМС) Грузії, яку засновано в 2003 році. Це - спільний проект мерів Грузії. Асоціація лобіює інтереси ОМС Грузії, займається міжнародними проектами, співпрацює з Міністерством міжрегіонального розвитку. Асоціація співпрацює з Асоціацією міст України, бере участь у засіданнях Комітету Ради Європи.

          Провідні експерти Асоціації ознайомили учасників візиту з системою місцевого самоврядування Грузії та системою державних закупівель країни.

Так, з 2009 року у Грузії почав працювати закон «Про державні закупівлі», він регулює раціональні витрати державних коштів, політику у сфері закупівель, консультативну та експертну діяльність, порядок оскарження тендерних процедур. Основний здобуток цього закону - це єдина електронна система (база) державних закупівель, до якої може зайти кожен громадянин країни.

За словами учасників поїздки, їх дуже вразила практика створення «білого» й «чорного» реєстрів суб’єктів тендерних процедур, які веде Агентство державних закупівель Грузії. Потрапивши до «чорного» списку, недобропорядна організація, яка порушила умови договору, чи відзначилася при його виконанні іншими порушеннями, блокується та позбавляється права брати участь у тендерних закупівлях, які проводяться за бюджетні кошти, терміном на 1 рік.

Цього ж дня українська делегація зустрілися з представниками громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл – Грузія». Цей інститут громадянського суспільства здійснює моніторинг публічних закупівель на місцевому рівні, виконує функцію громадського контролю у сфері тендерних закупівель, складає рейтинги міст Грузії на предмет прозорості,  проводить тренінги по тендерних закупівлях для представників ОМС, допомагає населенню Грузії брати активну участь у контролі за бюджетними закупівлями,  сприяє формуванню Громадських рад при ОМС, здійснює аналітику проведення торгів, висвітлює у ЗМІ факти про корупційні порушення.

10 вересня учасники візиту спілкувалися з працівниками Агентства державних закупівель Грузії, відвідали Міністерство фінансів та Міністерство регіонального розвитку Грузії.

В Агентстві держакупівель Грузії працюють 110 спеціалістів. Через систему тендерних закупівель в рік проходить закупок на загальну суму понад 4 млрд ларі (33 млрд грн). Це - від 32 до 40 тис. відкритих тендерів на рік). На платній основі у цій системі можуть здійснювати закупівлі підприємства, які використовують приватні кошти. У Грузії відсутні переговорні процедури; електроенергія не є предметом тендерних закупівель; рішення Агентства можуть бути оскаржені в судовому порядку, але 99,9 % судових справ виграє саме Агентство.

У Мінфіні Грузії відвідувачам розповіли про реформу держбюджету, яку країна пройшла з 2007 по 2015 роки у 9 етапів. На сьогодні головні фінансисти Грузії мають три догми: дефіцит державного бюджету не може бути більше 3 % від суми ВНП; державний борг не може бути більше 60 % від суми ВНП; ставки державних податків не можуть бути змінені без прийняття рішення про це на загальнодержавному референдумі (проте, це правило не поширюється на акцизний збір). Кошти, які підприємство (бізнес) інвестує у свій розвиток, звільняються від оподаткування. Для малого бізнесу встановлено податок в розмірі 1 % на весь дохід. Граничний розмір місцевих податків встановлено не більше 1 % від доходу.

Міністерство регіонального розвитку Грузії займається інфраструктурою країни, будівництвом доріг, розвитком та підвищенням потенціалу муніципалітетів, водовідведенням, питаннями місцевого розвитку та  децентралізації, складанням програми розвитку для кожного регіону, підтримкою малого та середнього бізнесу, соціальними програмами для районів, розташованих у горах. На сьогодні майно, яким користуються муніципалітети, та земля, на якій вони розташовані, належать державі. Але в процесі децентралізації їх планується передати у власність муніципалітетів з можливістю подальшої приватизації.

Наступного вересневого дня наші земляки відвідали міську раду Тбілісі та побували на території Сігнахської міської ради.

Пріоритетами чинного депутатського корпусу Тбіліської міської ради є: політика у сфері екології, сприяння розвитку молоді міста, збереження культурної та історичної спадщини Тбілісі, прозорість діяльності, забезпечення перевезення представників громади комунальним транспортом, перехід на користування лише електромобілями.

          Цікавим є досвід забезпечення благоустрою території міста. Так, в Тбілісі плата з громадян за вивіз твердих побутових відходів додається до оплати за електроенергію. Рахунок має два рядка: за використання електроенергії та за вивіз твердих побутових відходів. Позиція чітка: якщо не заплатив за сміття - відключать електроенергію. Кажуть, що такий підхід є дієвим.

Сігнахський муніципалітет розташовано на кордоні з Азербайджаном. Від Сігнахі до кордону - 30 км. Населення муніципалітету налічує 30 тис. осіб. До його складу входять 2 міста та 17 сел. За цими показниками є певна схожість зі Сватівським районом (34 тис. осіб населення, 1 міська, 1 селищна та 17 сільських рад). Бюджет території на рік становить 13 млн ларі (108 млн грн). Мають 23 школи, з яких 3 є приватними, 23 ДНЗ, 1 лікарню. На території муніципалітету немає підприємств. Місцеві жителі займаються готельним бізнесом, вирощують та переробляють виноград.

12 вересня учасників навчального візиту зустрічали у Посольстві України в Грузії. Цього дня у посольстві зустрілися українці та грузини, щоб поговорити про незалежність наших країн, про День Незалежності України, який відзначається 24 серпня, про спільні проекти та співпрацю.

          Наші земляки мали нагоду подарувати голові парламенту та керівнику конституційного органу Грузії Арчилу Талаквадзе ляльку-мотанку, виготовлену у Сватівському районному молодіжному центрі. Відтепер робота наших земляків тепер буде знаходитися в парламенті Грузії. 

          Як розповідає Ганна Лемешко, під час перебування в Посольстві України в Грузії сватівчани спілкувалися з цікавими особистостями, зокрема, з Ірен Саганелідзе, яка працює в Міністерстві культури Грузії. Говорили про наш фестиваль «Слобожанський спас». Вона зацікавилась: якщо почати співпрацювати за рік до дати наступного фестивалю, то представники Грузії зможуть взяти в ньому участь.

Ще цього дня українська делегація зустрічалася з представниками Телавської міської ради. У цьому муніципалітеті мешкає 58 тис. осіб, з яких 19 тис. проживають в місті Телаві. Муніципалітет має 27 територій. Його річний бюджет становить 38 млн ларі (316 млн грн), з яких 26 млн ларі - кошти місцевого бюджету, 12 млн ларі - державні кошти. 50 % бюджету використовується на розвиток інфраструктури (половина цих коштів використовується на ремонт та обслуговування доріг), 7 % - на питання охорони здоров’я та соціального забезпечення (муніципальні програми для підтримки незахищених верств населення), інша частина бюджету використовується на розвиток та потреби культури, спорту, молоді та адміністративні витрати.

          Родинам, в яких виховується троє і більше дітей віком до 18 років, муніципалітет щомісяця оплачує рахунки за електроенергію. Також розповсюджена практика придбання за кошти муніципалітету малозабезпеченим сім’ям дров на зимовий період.

У Сватівському районі також існують подібні програми: один раз на рік певна категорія населення (ВПО та учасники АТО/ООС, які мають пічне опалення) можуть отримати з районного бюджету кошти на придбання дров.

Під час підбиття підсумків навчального візиту керівник делегації Сватівського району, заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко подякувала організаторам навчального візиту за змістовну й цікаву поїздку, надану можливість обміну досвідом та передала презентаційні матеріали про Сватівщину.