Прес-центр10 квітня 2018, 16:04

Закликаємо не спалювати суху рослинність!

Кожен з нас, особливо навесні, спостерігає масові випалювання сухої рослинності. Суттєвої шкоди завдається навколишньому природному середовищу, як правило, на сільськогосподарських землях, вздовж автодоріг та залізниць, та ще в результаті необдуманих дій окремих громадян під час господарської діяльності.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя                        і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Вогонь знищує комах, маленьких тварин, птахів, що гніздяться, рослини, які утворюють гумус – родючий шар землі.

Більше того, щорічне спалювання сухої рослинності спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

Основною причиною виникнення  пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте ліквідувати його самотужки. У випадку пожежі негайно повідомте оперативно-рятувальну службу за номером «101».

Сватівська райдержадміністрація попереджає мешканців району, що  самовільне випалювання забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів: від 170 до 340 грн. – громадянам; від 850 до 1190 грн. – посадовим особам. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

 За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 гривень.

Варто зазначити, що Мінприроди пропонує суттєво підвищити, а саме збільшити у кілька десятків разів штрафи за самовільне випалювання рослинності. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. 

Зокрема, пропонуються штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків у розмірі від 3060 до 6120 грн (від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

За ці ж дії, тільки в межах території та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ), у зоні відчуження розмір штрафів може досягати понад 12 тис грн (від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а для юридичних і посадових осіб понад 20 тис грн (від 1200 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

З огляду на це, закликаємо замислитись, чи варто випалювати суху траву, очерет, бур’ян тощо, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, додаючи роботи пожежним, наносячи шкоду екології, собі та оточуючим, своїм нащадкам і, врешті, державі.

Сватівська райдержадміністрація