Прес-центр7 червня 2019, 15:06

Запрошуємо відвідати виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори»

Запрошуємо відвідати виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори»

13 червня 2019 року, в читацькому залі Центральної районної бібліотеки ім. Т.А. Полякова, за адресою: м. Сватове, вул. Державна,20  відбудеться банерна виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

На 21-му банері представлені унікальні матеріали про людей, які пройшли важкі випробування, але не втратили людської гідності, про небайдужість, розділений окраєць хліба, про силу волі, віри і любові, про перемогу надії.

Відвідувачі дізнаються про людські долі за дротами 11-ти таборів Третього Райху. Полонені червоноармійці, примусові робітники, учасники визвольного руху, духовенство, жінки й навіть діти – таким був український контингент концтаборів. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю.

У матеріалах виставки є історії людей, яких «батьківщина» не приймала. Колишні в’язні нацизму в Радянському Союзі мусили пройти через доволі принизливу процедуру державної перевірки у фільтраційних таборах НКВС. За тими, хто пройшов полон, ще довго після війни зберігалися підозри.

Всі вони, від очільників національно-визвольного руху, представників української творчої еліти і до звичайних людей, зробили свій жертовний внесок у боротьбу проти «коричневої пошесті».