Прес-центр8 червня 2019, 07:06

Заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко взяла участь у міжрегіональній нараді

7 червня в м. Харків відбулася міжрегіональна нарада з питань впровадження програми державних гарантій медичного обслуговування населення з 2020 року за участі голів Госпітальних рад госпітальних округів, керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я місцевих органів виконавчої влади, головних лікарів багатопрофільних лікарень, обласних пологових будинків та перинатальних центрів. Від Сватівського району у заході взяла участь заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко, лікарі комунального некомерційного підприємства «Сватівська багатопрофільна лікарня» Олена Риженкова та Олена Шкута.

Нарада організована Міністерством охорони здоров’я України спільно з Національною службою здоров’я  України за підтримки Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Відповідно до положень Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», з 2020 року в Україні запроваджується програма медичних гарантій. У межах програми буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних тарифів.

Програма медичних гарантій буде існувати як єдина бюджетна програма для оплати всіх медичних послуг та лікарських засобів, передбачених ст. 4 Закону за відповідними напрямами, в тому числі дітям до 16 років. З її впровадженням змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення: замість медичної субвенції, за рахунок якої відбувалося утримання закладів охорони здоров’я, в межах програми медичних гарантій буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України, базуючись на принципі «гроші йдуть за пацієнтом».

На нараді виступили заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк з інформацією про трансформацію охорони здоров’я в 2020 році, голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко з доповіддю «Національна служби здоров’я України: реалізація Програми медичних гарантій», радник в.о. міністра охорони здоров’я України Матвій Хренов з доповіддю «Як створити успішний заклад охорони здоров’я на нових умовах», Юлія Соколовська представила аналіз мережі закладів охорони здоров’я госпітальних округів.