Прес-центр29 cічня 2018, 15:01

Звернення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя бою під Крутами

Дорогі українці!

Сьогодні ми відзначаємо 100-ту річницю однієї з найгероїчніших, але водночас найтрагічніших сторінок в українській історії – бою під Крутами.

Кілька сотень українських студентів і добровольців на підходах до м. Києва поблизу залізничної станції Крути 29 січня 1918 р. протистояли кількатисячній більшовицькій армії Муравйова, який згодом хвалився, що два дні воював із відбірними частинами армії Української Народної Республіки під проводом Петлюри. Сили були нерівними, але мужність і бойова звитяга української молоді вразили сучасників і стали взірцем жертовності та патріотизму.

Українцям також ніколи не забути вчинку тих 27 українських студентів, які потрапили у полон до більшовиків і під час розстрілу співали національний гімн України. На жаль, до нашого часу збереглися лише імена тих бійців студентського куреня, яких поховано на Аскольдовій могилі і яким молодий Павло Тичина присвятив вірш «Пам’яті тридцяти».

Герої Крут були, є і будуть гідним взірцем мужності та патріотизму для усіх наступних поколінь захисників рідної країни. Сьогодні українська молодь у лавах Збройних Сил захищає Батьківщину від російсько-терористичної агресії і творить нову героїчну сторінку нашої історії, бере активну участь у модернізації армії та оборони, запровадженні високих стандартів, які перетворять Збройні Сили на професійну армію нового покоління. Саме міцна, сучасна, професійна армія, яка здатна відповідати на найсерйозніші виклики і загрози, має стати запорукою того, що Україну більше ніколи не доведеться захищати підліткам і студентам, які ніколи до того не тримали зброї в руках.

Вічна пам’ять юним героям.

Слава Україні! Героям слава!

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН