Прес-центр28 квітня 2018, 15:04

73-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні присвячено…

27 квітня, за ініціативи очільника Сватівського району Дмитра Мухтарова, керівництвом та працівниками райдержадміністрації упорядковано пам’ятний знак загиблим воїнам-визволителям, які віддали свої життя за визволення м. Сватове від фашистських загарбників (біля Сватівського водосховища).

У роки Другої світової війни, а саме під час звільнення району від німецько-фашистських окупантів наприкінці січня 1943 року, на цьому місці проходила лінія ворожої території, був розташований укріпрайон німецьких військ. Земляні споруди – місця для складів артснарядів та окопи супротивника – залишилися подекуди й до теперішнього часу.

1955 року, до 10-тиріччя з Дня Перемоги, керівництвом колишнього СРСР була прийнята директива щодо впорядкування поховань загиблих воїнів Радянської армії та рекомендовано органам місцевої влади здійснити перенесення останків  загиблих до населених пунктів. На її виконання було встановлено бетонні пам’ятні знаки замість дерев’яних хрестів, а останки полеглих за визволення м. Сватове були перенесені та поховані на площі Привокзальній, об лаштована братська могила воїнів-визволителів.

У передсвяткові дні з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення й 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні працівники райдержадміністрації упорядкували територію навколо пам’ятного знака воїнам, що склали свої голови у боях з ворогом біля Сватового, зберігши при цьому його історичну архітектурну композицію, та поставили огорожу навколо знака.

Схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які захистили людство від фашистської навали у ХХ сторіччі; добровольців та бійців Збройних Сил України, які загинули на Східному кордоні України у столітті ХХІ-му; всіх, хто загинув у боротьбі з ненависним ворогом, захищаючи рідну землю. Віддаємо глибоку шану кожному, хто боровся і бореться за Вільну та Соборну Україну…