Прес-центр17 лютого 2020, 16:02

Альтернативна служба замість строкової військової служби

17 лютого голова райдержадміністрації Валерій Честних провів засідання районної комісії у справах альтернативної (невійськової) служби. За результатами її роботи мешканця Сватівського району направлено на проходження альтернативної (невійськової) служби. Підставою для прийняття такого рішення стало підтвердження його релігійних переконань. За останні 5 років – це перший випадок направлення сватівчанина-строковика на невійськову службу.

Альтернативна цивільна служба – це служба, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством. Існує у багатьох європейських країнах. На території України регулюється законом «Про альтернативну (невійськову) службу».

Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до релігійних організацій, що діють відповідно до законодавства України й віровчення яких не допускає користування зброєю.

Термін альтернативної служби у півтора рази довший від терміну військової служби. Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у державній, комунальній власності або переважна частка у статутному фонді яких є в державній або комунальній власності, діяльність яких у першу чергу пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.