Прес-центр7 березня 2024, 09:03

Дитячий будинок сімейного типу: хто може стати вихователем і яку підтримку від держави мають такі сім’ї

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Основні факти про ДБСТ:

- Хто може створити ДБСТ: повнолітні і працездатні особи — подружжя або людина, яка не перебуває в шлюбі

- Чи дає дитина згоду: так, якщо дозволяє вік і рівень розвитку дитини, її обов’язково питають, чи хоче вона жити в родині майбутніх батьків-вихователів.

- До якого віку дитина перебуває в ДБСТ: до 18 років, а якщо має інвалідність або навчається у школі, профтеху, коледжі чи закладі вищої освіти, — за бажанням може залишатися до 23-х.

- До якого віку можна стати батьками-вихователями: конкретної цифри немає. Діти повинні досягнути віку вибуття з ДБСТ на момент, коли молодший з подружжя або людина, що виховує дітей одна, досягає пенсійного віку. Іноді батьки можуть виховувати дітей і після виходу на пенсію, але не довше 5 р.

Яку підтримку від держави мають батьки-вихователі:

грошове забезпечення

сплату єдиного внеску на соц. страхування за рахунок бюджету

державну соціальну допомогу на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

службовий будинок або квартиру (житло передається сім’ї з меблями і технікою для комфортного проживання, під час облаштування житла враховуються пропозиції батьків, а також потреби, вік, стать і стан здоров’я дітей)

може надаватися в користування земельна ділянка та/або транспортний засіб

Дізнатися більше про умови та можливості оформлення ДБСТ можна в найближчій службі у справах дітей, адреса і контакти якої тут https://www.msp.gov.ua/content/kontakti1.html