Прес-центр5 вересня 2018, 14:09

Контррозвідники СБУ попередили втягнення громадянина України у злочинну діяльність на користь проросійських терористів

На Луганщині співробітники Служби безпеки України, залучені до проведення операції Об’єднаних сил, попередили втягнення громадянина України у злочинну діяльність на користь «МГБ ЛНР».

Правоохоронці встановили, що житель Рубіжного був завербований «спецслужбою» терористів у серпні цього року, коли повертався з тимчасово окупованої території через КПВВ «Станиця Луганська». Бойовиків особливо зацікавив той факт, що чоловік мешкає поблизу залізничного вокзалу. Вдавшись до психологічного тиску, представники «МГБ» змусили його погодитись на негласну співпрацю. «Агент» мав відстежувати та повідомляти учасникам незаконних збройних формувань інформацію про переміщення через станцію Рубіжне української військової техніки.

Виконати доручення бойовиків чоловік не встиг, оскільки став об’єктом уваги СБУ. Громадянин надав свідчення стосовно обставин його вербування та поставлених завдань.

Служба безпеки звертає увагу, що подібні випадки не є поодинокими. Протягом 2016-2018 років у Луганській області співробітники контррозвідки СБУ виявили майже дев’яносто фактів вербування українських громадян розвідувальними органами країни-агресора та проросійськими бойовиками на тимчасово окупованій території України. Аби змусити українців до вчинення державної зради, ворог застосовує широкий арсенал засобів впливу, від умовлянь та шантажу до насильницьких дій.

Згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до п`ятнадцяти років. Водночас громадяни України, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання і добровільно повідомили органи державної влади про зв'язок із ворожою спецслужбою, звільняються від кримінальної відповідальності.

Громадяни, відносно яких неприятель вчинив спробу залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України, можуть звернутися за телефоном цілодобової «гарячої» лінії ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях (06452) 4-42-81.

 

Прес-служба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях