Прес-центр29 cічня 2019, 15:01

Продовжується обговорення проекту Перспективного плану розвитку Сватівського району на 2019-2021 роки

На апаратній нараді у голови райдержадміністрації Дмитра Мухтарова, яка відбулася 28 січня, було розглянуто остаточний проект Перспективного плану розвитку Сватівського району на 2019-2021 роки та пропозиції від Сватівського району для включення їх до Перспективного плану розвитку Луганської області.
Проект плану було розміщено на офіційній сторінці Сватівської райдержадміністрації для обговорення та надання пропозицій протягом одного місяця з дня його представлення на першому засіданні районної Ради регіонального розвитку – 11 грудня 2018 року. За цей час до райдержадміністрації надійшли пропозиції від органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Вони були детально опрацьовані, найбільш слушні й економічно обґрунтовані з них доповнили розроблений проект розвитку району.
В обміні думками щодо пріоритетних заходів, направлених на підвищення економічного й соціально-культурного потенціалу району, взяли участь керівники й представники структурних підрозділів райдержадміністрації, всіх органів державної влади, що функціонують у районному центрі, та закладів, установ й організацій, що перебувають в управлінні райдержадміністрації. Загалом – 60 осіб.
Проект плану представила начальник управління економічного розвитку райдержадміністрації Людмила Кобзева. Основні тези її виступу:
Проект Перспективного плану розвитку Сватівського району на 2019-2021 роки передбачає реалізацію проектів в усіх напрямках життєдіяльності району, які узгоджені з напрямками та цілями Стратегії економічного і соціального розвитку Сватівського району. 
Для Сватівського району розвиток переробної галузі та сільського господарства є бюджетоутворюючими. В реальному секторі економіки планується 5 проектів, які нададуть можливість додатково створити 33 робочих місця. Це - проекти із закупівлі обладнання для виробництва сирокопченої продукції, реконструкції приміщень (ФОП Любий), закупівля обладнання для лінії з виробництва майонезу (ТОВ «Слобожанський завод продтоварів»), введення в експлуатацію підприємства з переробки насіння соняшнику (ППА «Хортиця»), реконструкція цеху з виробництва м`яса та яєць перепелів (ФГ «Агро Родина»), будівництво забійного цеху (ТОВА «Слобожанська»). Джерелами їх фінансування будуть як власні кошти суб’єктів господарської діяльності, так і державна підтримка галузі сільського господарства.
Сватівський район не має нормального автомобільного сполучення з сусідніми Троїцьким, Старобільським та Білокуракинським районами. З огляду на це, конче необхідно зробити капітальні ремонти доріг Н-26 Чугуїв-Мілове (31 км), Р-66 КПП Дьоміно-Олександрівка-Сватове-Лисичанськ-Луганськ (35,7 км) та Т1307 Сватове-Новопсков-Мілове (34,8 км). Ремонти доріг в напрямку Білокуракинського та Старобільського районів вже включені до проекту Перспективного плану розвитку Луганської області. 
В Перспективному плані району також зазначено капітальні ремонти доріг сіл Гончарівка, Куземівка, с-ща Новоселівське, капітальний ремонт доріг м. Сватове. Всі ці об’єкти подано на конкурс проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (далі - ДФРР). Загальна сума робіт складає близько 25 млн грн.
Наразі Сватівське РТМО є учасником надзвичайної кредитної програми по відновленню України, що фінансується Європейським інвестиційним банком. В рамках цієї програми вже в 2019 році планується проведення капітальних ремонтів п’яти відділень та приміщень Сватівського РТМО. Сума проекту складає майже 14 млн грн.
Проект з будівництва 18-тиквартирного житлового будинку для медичних працівників в м. Сватове включено до проекту Перспективного плану розвитку Луганської області.
На конкурс проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР, на 2019 рік подано об’єкти з капітального ремонту будівель Сватівської ЗОШ № 8 та Містківської ЗОШ І-ІІІ ст. (сума складає більше 16 млн грн), реконструкція будівлі котельні Мілуватської ЗОШ (5,9 млн грн), придбання шкільного автобусу для Нижньодуванської ЗОШ. 
Пріоритетним для Сватівського району залишається завершення будівництва плавального басейну, який включено до проекту Перспективного плану розвитку Луганської області та подано на конкурс проектів, що можуть фінансуватися в 2019 році за рахунок коштів ДФРР (кошторисна вартість складає 13,7 млн грн). 
У сфері культури перспективним планом передбачені капітальні ремонти приміщення Народний дому «Сватова-Лучка» (утеплення фасаду, вартість проекту становить 5,2 млн грн), Райгородського СБК (5 млн грн), Нижньодуванського МБК (майже 7,5 млн грн.). 
Рудівська та Містківська територіальні громади стали учасниками проекту «Надзвичайна кредитна лінія для відновлення України» (далі - НКЛ). Вже 2019 року за кошти Європейського інвестиційного банку у центрах цих громад розпочнуться роботи по створенню центрів надання соціальних та адміністративних послуг. Їх вартість становить 8,5 млн грн. 
Сватівський водоканал також став учасником програми НКЛ. Підприємством розроблено й оновлено проектно-кошторисну документацію з капітального ремонту аварійних ділянок та об’єктів підприємства. Початок реалізації проекту вартістю 8,5 млн грн очікується також вже у поточному році.
Сватівська міська рада планує подати на конкурс проектів до ДФРР на 2019 рік проект з реконструкції котельної у с-щі Сосновий, його вартість становить 8,2 млн грн.
Питання надання якісних житлово-комунальних послуг населенню також є актуальним і для сільської місцевості. Так, минулого року відновило роботу Містківське комунальне підприємство, а у Нижньодуванській ОТГ таке підприємство було створено. Цими місцевими радами подано заявки на участь у конкурсі проектів, що можуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР в 2019 році, на придбання техніки для КП «Нижньодуванський благоустрій» (7,5 млн грн.) та технічне оснащення Містківського КП (1,4 млн грн).
Від Сватівської міської ради надійшли пропозиції для включення до перспективного Плану розвитку Луганської області на 2019-2021 роки, які передбачають:
- капітальні ремонти центральних доріг міста та дороги до с-ща Сосновий, капітальний ремонт мосту до с-ща Соснове через р. Красна, місцевих доріг сіл Свистунівка, Мілуватка, Маньківка, Гончарівка, Хомівка;
- створення парку культури та відпочинку «Зарічний» на території м. Сватове;
- ліквідацію наслідків вибухів на артилерійських складах в м. Сватове шляхом відновлення матеріальної бази та придбання спецтехніки для Сватівського райавтодору, відновлення матеріально-технічної бази «горгазу»;
- відновлення під’їзної залізничної колії для розвантажування сипучих матеріалів, відшкодування збитків 4000 власників постраждалих домобудівель та квартир тощо. 
Проект Перспективного плану розвитку Сватівського району та пропозиції Сватівської міської ради надані Луганській облдержадміністрації для розгляду та опрацювання. Представлений сьогодні проект буде розглянуто та винесено на затвердження районної Ради регіонального розвитку, засідання якої заплановано на 1 лютого поточного року.