Прес-центр3 жовтня 2018, 19:10

«Тіньова зарплата» = руйнація економіки + злиденна старість

Заробітна плата «у конвертах» є однією із найбільших проблем сучасної економіки, у тому числі і ринку праці, яка призводить до значних втрат бюджету і негативних наслідків для самих працівників. Адже, отримуючи «тіньову зарплату», вони позбавляють себе багатьох соціальних гарантій. Тому одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері праці є детінізація заробітної плати.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 вересня № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», 3 жовтня голова районної державної адміністрації Дмитро Мухтаров та начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці у Луганській області Вікторія Масуліс провели спільну нараду.

У ній взяли участь заступник голови райдержадміністрації із соціально-гуманітарних питань Ганна Лемешко, представники територіальних підрозділів Держпраці, Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, Національної поліції, центру зайнятості, районної ради та окремих структурних підрозділів райдержадміністрації.

Також на нараду були запрошені керівники підприємств та приватні підприємці, які виплачують заробітну плату найманим працівникам у розмірі меншому ніж середні показники по району та відповідних галузях економічної діяльності. Роботодавців заслухали, спільно проаналізували причини, що призвели до ситуації, що склалася, надали рекомендації, відповідно до яких вона має бути виправлена.

         У ході обговорення проблеми виплати заробітної плати «у конвертах» учасники наради акцентували увагу на тому, що дієвим заходом із забезпечення дотримання вимог законодавства з питань оплати праці є проведення серед населення інформаційно-роз’яснювальної кампанії про переваги отримання легальної заробітної плати та зарахування страхового стажу найманим працівникам.

Дмитро Мухтаров закликав усіх присутніх у межах компетенції вжити вичерпних заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості та доходів населення й наповнення бюджетів різних рівнів.