Прес-центр3 жовтня 2019, 08:10

У райдержадміністрації обговорені нагальні питання учасників АТО

1 жовтня перший заступник голови райдержадміністрації Олексій Либа за участі заступника голови райдержадміністрації Ганни Лемешко, відповідних керівників структурних підрозділів райдержадміністрації та організацій району провів зустріч з головою громадської організації «Громадський рух ініціативних мотиваторів – учасників антитерористичної операції Сватівського району Луганської області» Денисом Домашиним та головою відокремленого підрозділу громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» Сватівського району у Луганській області Юрієм Ірхою, учасниками АТО/ООС та громадськістю району.
Під час діалогу були обговорені конкретні нагальні питання учасників АТО, які необхідно вирішувати в першу чергу, одним із яких є отримання ними земельних ділянок.
Одною з причин того, що не всі учасники АТО/ООС отримали земельні ділянки у власність є те, що розробка землевпорядної документації займає багато часу і замовник повинен особисто звернутися до землевпорядної організації для укладання договору на розробку документації та відшкодувати вартість її розробки. Також на території громад району відсутні вільні земельні ділянки в межах населених пунктів району площею 2,0 га, які придатні для ведення особистого селянського господарства.
Розуміючи всі складнощі - наше завдання професійно підходити до кожної проблеми, надавати адресну допомогу кожному демобілізованому учаснику АТО, - зазначив Олексій Либа, - а тому будемо залучати до активної співпраці з вирішення цього питання сільських та селищного голів району.
Заступник голови райдержадміністрації Ганна Лемешко зазначила, що питання соціального захисту цієї категорії громадян також знаходиться під постійним контролем органів влади. На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги станом на 01.10.2019 знаходиться 502 учасника бойових дій з числа учасників АТО, з них 500 осіб користуються пільгами на житлово-комунальні послуги.
В районі діє районна комплексна Програма соціальної підтримки сімей учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, військовослужбовців і поранених учасників АТО/ООС та вшанування пам’яті загиблих на 2019-2021 роки (далі – Програма). На виконання заходів Програми з районного бюджету виділено коштів 1350, тис. грн - по 450 тис. грн щорічно. За 9 місяців 2019 року надано одноразову грошову допомогу 67 особам цієї категорії на загальну суму понад 200 тис. грн.
Для отримання санаторно-курортного лікування на обліку в управлінні знаходиться 8 учасників АТО/ООС і до кінця року троє з них буде оздоровлено.
Також під час зустрічі було акцентовано увагу на тому, що за отриманням послуг із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації громадяни з числа учасників АТО не звертаються взагалі.
Під час обговорення проблемних питань, учасники зустрічі детально обговорили питання реабілітації бійців в частині надання медичної допомоги. Було звернуто увагу на те, що у КНП «Сватівський центр первинної медико-санітарної допомоги» проводяться обстеження та лікування учасників АТО/ООС відповідно до заключених декларацій з лікарями цього закладу. Визначено відповідальну особу за медичне обслуговування учасників АТО/ООС - лікаря загальної практики - сімейного лікаря Сватівської амбулаторії ЗПСМ №2 Любов Саранову.
Стосовно вирішення житлових питань учасників АТО/ООС, на зібранні було зазначено, що протягом листопада-грудня 2018 року районною комісією щодо розгляду заяв про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій громадян були прийняті рішення про надання 2-м внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції грошової компенсації на придбання житла.
В ході обговорення керівництвом району були заслухані та взяті до відома пропозиції громадськості щодо покращення захисту учасників АТО/ООС. Наразі порушені питання представників інститутів громадянського суспільства опрацьовуються відповідними службами.