Прес-центр5 грудня 2018, 19:12

В оселях мешканців с. Містки запалав «блакитний вогник», на який вони чекали 12 років

5 грудня у Сватівському районі відбулася визначна подія – у с. Містки святкували завершення будівництва 48 км розвідних мереж вуличного газопроводу середнього тиску. Відтак, «блакитний вогник» прийшов до 334 домогосподарств, а це майже 700 мешканців Містківської громади. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям обласної, районної та місцевої влади. Особиста заслуга у завершенні робіт з газифікації належить голові райдержадміністрації Дмитру Мухтарову, який виконав дану містківчанам обіцянку. Велика робота лягла й на плечі членів газового кооперативу села.

Урочисте відкриття газопроводу відбулося біля домогосподарства Володимира та Олени Ольховських, які одними з перших мешканців села підвели газ від вуличної магістралі до будинку.

Газифікація - це знаменна подія для всього Сватівського району, яка надасть значний поштовх подальшому розвитку інфраструктури села, покращить умови життя містківчан.

Розділили з селянами радість події, на яку вони очікували роками, голова райдержадміністрації Дмитро Мухтаров, його перший заступник Олексій Либа, заступник голови районної ради Людмила Павлова, начальник Новопсковського міжрайонного управління по експлуатації газового господарства (МУЕГГ) - філії ПАТ «Луганськгаз» Вадим Соловйов, начальник Сватівської дільниці Новопсковського МУЕГГ Микола Вітковський, керівники фермерських господарств, що здійснюють господарську діяльність на території села, духовенство.

У своїй промові Дмитро Мухтаров подякував усім, хто долучився до  процесу газифікації, зазначив, що спільними зусиллями зроблено гарну справу для громади, побажав місцевим мешканцям тепла як в їхніх оселях, так і серцях.

За активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток інфраструктури Сватівського району та з нагоди урочистого пуску газу в
с. Містки Подяками Сватівської райдержадміністрації були нагороджені:

Вітковський Микола Іванович;

Галицька Людмила Валентинівна – директор приватного підприємства «Кайлас» м. Рубіжне;

Громак Світлана Миколаївна – голова первинної профспілкової організації селянського фермерського господарства «Прогрес-10»;

Красовський Сергій Володимирович – голова селянського фермерського господарства «Тополя»;

Курило Володимир Петрович – засновник селянських фермерських господарств «Гарант», «Кристал», «Фортуна»;

Лебідь Василь Олександрович – голова газового кооперативу с. Містки;

Літвін Ігор Вячеславович – голова селянського фермерського господарства «Світанок»;

Обломієв Роман Олександрович – заступник голови газового кооперативу с. Містки.

По закінченню урочистостей, за доброю традицією, учасники заходу завітали до господи Ольховських. У гостинному домі почесним гостям було надано право першими запалити газову конфорку.

                                                    

Довідково:

Будівництво підвідного газопроводу до села Містки Сватівського району Луганської області від АГРС села Коноплянівка Білокуракинського району було розпочато у 2006 році. Проектом передбачалося газифікувати найважливіші населенні пункти східної частини Сватівського району – села Рудівку та Містки із загальною кількістю мешканців майже 3 тисячі осіб.

Загальна кошторисна вартість газопроводу склалабільше 10 млн грн, в тому числі – підвідного газопроводу – 5, 9 млн грн, розвідних мереж по селу Містки – 4,1 млн грн. Із загальної суми – 4 млн 493 тис. грн становили кошти НАК «Нафтогаз України»; 450 тис. грн – кошти районного бюджету; 201 тис. грн – кошти місцевого бюджету, більше ніж 4 млн грн – залучені кошти членів створеного газового кооперативу, фермерських господарств та ін.).

Загальна довжина газових мереж складає 68 км, в тому числі підвідного газопроводу – 20 км (з них – 8 км І черги), розвідних мереж – 48 кілометрів.

У жовтні 2010 року було введено до експлуатації І чергу підвідного газопроводу довжиною 11 км. 30 листопада 2010 року відбувся урочистий пуск газу в с. Рудівка.

У вересні 2011 року зареєстровано декларацію про початок будівельних робіт на ІІ чергу будівництва підвідного газопроводу. Але, на жаль, з огляду на дороговартість проекту,  відсутність коштів на будівництво та проведення на території Луганської області антитерористичної операції, будівельні роботи протягом 2014-2016 років не проводилися.

2016 року, під особистим контролем голови Сватівської райдержадміністрації Дмитра Мухтарова, цю роботу було продовжено. Плідна співпраця Сватівської райдержадміністрації з Містківським сільським головою Валентиною Чередниченко, підтримка керівництва Луганської облдержадміністрації та її структурних підрозділів, сприяння Новопсковського МУЕГГ - філії ПАТ «Луганськгаз» та його Сватівської дільниці, підрядної організації ПП «Кайлас», членів газового кооперативу села, фермерських господарств та активних громадян Містківської територіальної громади зрушила ситуацію в цілому, роботи було продовжено, профінансовано та завершено.