Прес-центр3 листопада 2017, 12:11

Віце-прем'єр-міністр: З наступного року ми плануємо розширити перелік нозологій, на які буде розповсюджуватися програма "Доступні ліки"

З наступного року Уряд планує розширити перелік захворювань, на які буде розповсюджуватися програма «Доступні ліки».  Про це в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Сьогодні вже понад третина аптек в Україні реально постачають людям безкоштовні ліки по трьом нозологіям: діабет ІІ типу, серцево-судинні захворювання та бронхіальна астма. Програму реімбурсації ми почали зі 150 видів торгових назв лікарських засобів, а сьогодні їх вже 200. Я сподіваюся, що з наступного року запрацює така система реімбурсації по новим нозологіям, по новим видам захворювань», - сказав він.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що урядова програма «Доступні ліки» почала працювати з 1 квітня 2017 року. «Ми пішли шляхом, яким проходили країни ЄС, системи реімбурсації: коли людина, приходячи в аптеку, може отримати безкоштовні ліки або ліки за суттєво нижчою ціною, а держава аптечним закладам певну фіксовану суму за ці ліки платить. І така програма з квітня місяця запрацювала. Слухайте, нам ніхто не вірив, що це запрацює. Але, тим не менше, на сьогодні уже понад 6 мільйонів українців отримали безкоштовні ліки за рецептами», - зазначив він.

«Це непростий процес. Безумовно, палки в колеса нам ставлять, в тому числі в фармацевтичному секторі. Але система вже реально працює. І люди це бачать», - підсумував Павло Розенко.