Прес-центр15 березня 2018, 13:03

Впровадження проекту з організації виявлення туберкульозу серед сімей у СЖО (зокрема ВПО) у Сватівськму районі

Назва проекту

Тобі слід знати про туберкульоз!

(за фінансування МБФ

«Альянс громадського здоров’я»

 в рамках гранту Глобального Фонду)

 

Тривалість
січень 2018 – грудень 2018 

 

Виконавець

МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI)

 

Партнерські організації

Обласні, міські, районні ЦССДМ, ЛПЗ первинної ланки та фтизіатричної службі, НУО та волонтерські організації, які працюють з ВПО

 

Географія діяльності

Донецька область:

Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ, Бахмут та Мар’їнський район

Луганська область

Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Старобільський, Сватівський та Кремінський райони

Харківська область:

Місто Харків та один район

 

МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI)

 Київ, 01133

Б-р Лесі Українки, 34, оф.213

Тел./факс: (044)28508 45

e-mail: office@lhsi.org.ua

www.lhsi.org.ua

 

 

МЕТА ПРОЕКТУ

Метою проекту є організація активного виявлення та діагностики туберкульозу серед  внутрішньо переміщених осіб в Луганській, Донецькій та Харківській області.

 

Планований позитивний кінцевий результат, який відбудеться завдяки реалізації проектної діяльності: 51 000 внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО) пройшли скринінгові анкетування щодо наявності симптомів туберкульозу (далі ТБ) та за необхідністю направлені до медичних установ для подальшого обстеження, втому числі, за допомогою молекулярно-генетичного методу дослідження мокротиння.

 

ЦІЛЬОВА ГРУПА ПРОЕКТУ

 

Внутрішньо переміщені особи – люди, які були змушені рятуватися втечею або залишити свої будинки чи місця проживання, для того, щоб уникнути наслідків збройного конфлікту на Сході України та у зв’язку з анексією АР Крим, і які не перетнули міжнародно-визнаний державний кордон країни.

 

Передбачається, що для скринінгу на ТБ будуть в першу чергу залучені ВПО, які перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі, мешкають у місцях компактного проживання та є найбільш уразливими до захворювання на ТБ

 

НАПРЯМКИ РОБОТИ

 

  1. Створення  системи пере адресації та розробка ефективного алгоритму взаємодії для забезпечення полегшеного доступу до діагностики та лікування ТБ між центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, волонтерськими НУО та лікувальними закладами загального профілю та/або протитуберкульозними закладами;
  2. Запровадження системи закладів з раннього виявлення ТБ, серед ВПО: соціальні, в тому числі аут річ, працівники будуть залучати клієнтів до скринінгового анкетування на ТБ та направляти клієнтів з підозрою на ТБ до медичних установ з метою обстеження.
  3. Налагодження інфекційного контролю з ТБ на місцях: LHSI інформує соціальних працівників партнерських організацій щодо заходів інфекційного контролю при роботі соціального працівник з клієнтом.
  4. Розповсюдження досвіду набутого внаслідок реалізації проектної діяльності: LHSI висвітлюватиме результати діяльності  на веб сайті та презентують звіти щодо реалізації  проектної діяльності на засіданнях обласних рад з питань ВІЛ/СНІДу, ТБ.