Прес-центр7 вересня 2023, 19:09

16 вересня українці приєднаються до Всесвітнього дня прибирання

Щороку у третю суботу вересня за сприяння Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine в Україні проводиться Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». 

Цього року під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» у 24 регіонах з дотриманням обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, Україна традиційно приєднається 16 вересня о 10:00 до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з мільйонами учасників у 191 країні Світу.

Це додаткова можливість привернути увагу до питань, пов'язаних з відходами та екологічними проблемами сьогодення в нашій країні.

Цього року, враховуючи війну та карантинні обмеження, плануються нові формати на вибір:

- цифрове прибирання онлайн https://letsdoitukraine.org/digitalcleanup/ ;

- формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини «Знайди, сортуй, здавай», сортування вторинної сировини та здача на перероблення https://recyclingpoints.org/ ;

- сімейні та індивідуальні прибирання на прибудинкових або рекомендованих локаціях. Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях (доєднатися до команд приймаючих громад);

- колективні прибирання на території установ, організацій, закладів освіти (для закладів освіти: https://cutt.ly/nflKgaR ). За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття (прибирання біля ділянок прилеглих територій установ); Для закладів освіти відбудеться щорічний конкурс. Детальніше про нього та умови участі можна дізнатися у Положенні за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR

- інші формати прибирання допускаються після відпрацювання заходів безпеки і рекомендації локацій прибирання органами місцевого самоврядування, ДСНС за наявності поруч сховища на випадок сигналу тривоги, уникаючи масового скупчення учасників.

 Також запрошуємо приєднатись українців за кордоном, які зможуть організувати прибирання, долучитись до міжнародної події, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Закликаємо не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених локаціях органами місцевого самоврядування, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки та під час сигналу тривоги спускатись в укриття.

 

ПРИЄДНУЄМОСЯ ТА РОБИМО УКРАЇНУ ТА СВІТ ЧИСТИМИ!

 

Деталі та інструкції в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org.