Прес-центр18 травня 2021, 09:05

18 травня Україна відзначає День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу

Цього дня 1944 року у колишньому Радянському Союзі розпочалася триденна депортація кримськотатарського населення на основі бездоказового обвинувачення в масовому зрадництві та колабораціонізмі. Унаслідок цієї катастрофічної операції упродовж року загинуло від голоду, хвороб та виснаження понад 30 тисяч кримських татар.

Насильницьке приєднання Криму Росією у лютому 2014 році стало каталізатором боротьби кримських татар за свої права, у чому їх активно підтримує українська спільнота.

20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 1140-18 «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», якою визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі України, а 17 квітня 2014 року – Закон України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

Кримські татари та українці є носіями спільної долі та спільного майбутнього. Ушанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу та демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав набуває важливого національного та міжнародного значення в контексті українського сьогодення.