Прес-центр25 квітня 2023, 09:04

20 квітня Благодійним Фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервіз» проведено вебінар для працівників органів державної влади та жителів громад Луганської області з питання «Компенсація за пошкоджене /знищене житло»

Регіональна юристка благодійного фонду Аліна Заглада ознайомила всіх з основними нормами Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищенняокремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсії, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», який набирає чинності 23 травня 2023 року. Були надані відповіді на такі питання:
- хто саме має право на компенсацію: виключно громадяни України, які є власниками зруйнованого чи знищеного нерухомого майна, яке було пошкоджене після 24 лютого 2022 року;
- куди звертатися:онлайн через портал «ДІЯ» або письмово до органів ЦНАПу;
- які документи треба мати: паспорт громадянина України, паспорт для виїзду за кордон (при наявності), ідентифікаційний код, документи, які підтверджують право власності на нерухомість, докази, які підтверджують, що житло зруйноване або знищене (фото, відео );
- коли закінчиться строк звернень на компенсації: заяви можна подати впродовж війни та ще протягом року, після її закінчення. Якщо території, де знаходиться зруйноване або пошкоджене нерухоме майно підлягають розмінуванню, то ще впродовж 3-х років після її розмінування;
-інші питання, пов’язані з цим законом.
На даний момент порядок виплати компенсації знаходиться в процесі розробки. Головне зараз - подати заяви для формування Реєстру пошкодженого майна. Зробити це можна і без фото і відео матеріалів.
Джерелами фінансування компенсації визначено кошти держави та місцевих бюджетів, кошти міжнародних фінансових організацій, міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога, репарації або інші стягнення з держави-агресора.
Директорка Департаменту УСЗН Луганської області Олена Поліщук, яка також взяла участь у вебінарі, відповіла на питання громадян і побажала найшвидшої деокупації наших рідних земель і Перемоги.
Аліна Заглада звернула увагу, що Благодійний Фонд надає безкоштовну юридичну допомогу по даному питанню і в разі потреби можна звертатися за телефоном: +380664955546.