Прес-центр28 квітня 2021, 18:04

28 квітня голова райдержадміністрації Олег Клименчуков провів зустріч з представниками духовенства Сватівщини

Обговорювали з керівниками релігійних громад Сватового, Білокуракиного, Троїцького та представниками територіальних підрозділів державних органів влади – Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, Держпродспоживслужби – питання організації і проведення Великодніх свят в умовах пандемії.

«У Сватівському районі ситуація щодо захворювання на COVID-19 залишається складною, з дією «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки. І наразі має тенденцію до подальшого погіршення. А проведення Великодніх богослужінь за участі значної кількості вірян може утворити реальну загрозу для підвищення рівня епідемічної небезпеки до «червоного рівня», – пояснив присутнім необхідність сьогоднішньої зустрічі очільник району.

В інфекційному відділенні Сватівської багатопрофільної лікарні лікуються 43 хворих на COVID-19. У Троїцькому територіальному медичному об’єднанні – 65. За минулу добу в районі лабораторно підтверджено 31 випадок захворювання. За весь час досліджень на Сватівщині коронавірусну хворобу підтверджено у 2380 осіб, з яких 1922 вже одужали.

Учасники зібрання обговорили й підтримали рекомендації з дотримання офіційно запроваджених заходів карантину під час відзначення Великодня. Зокрема, це:

перебування вірян у храмах та молитовних приміщеннях лише у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

доступ не більше 1 особи на 4 кв. м будівлі релігійного культу або відповідної території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), а також дотримання фізичної дистанції;

збільшення кількості благословень та зменшення їх тривалості;

заборона здійснення обрядів, якими передбачаються фізичні контакти (наприклад, прикладання до святинь);

відвідування обрядів благословення та освячення їжі лише одній особі від домогосподарства;

виключення присутності на богослужіннях людей похилого віку та з хронічними захворюваннями. 

За результатами зустрічі керівникам органів місцевого самоврядування району рекомендовано провести з мешканцями територіальних громад роз’яснювальну роботу, щоб запобігти новим спалахам хвороби.

Контроль за дотриманням протиепідемічних вимог під час Великодніх свят здійснюватимуть працівники правоохоронних органів.