Прес-центр4 червня 2023, 09:06

4 червня – День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

З 2021 року рішенням Верховної Ради України 4 червня запроваджено День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Дата вибрана не випадково- щорічно цього ж дня у світі вшановується Міжнародний день безневинних дітей- жертв агресії.
Станом на 1 червня 2023 року відома інформація щодо більше ніж 1476 дітей, які постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 484 дитини загинули та понад 992 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Кількість жертв серед дітей збільшується щоденно, наразі їх точну кількість встановити неможливо через активні бойові дії або окупацію окремих територій України.
На превеликий жаль, на сьогодні є факт загибелі дитини внаслідок збройної агресії і в нашому районі. Ця трагедія сталася 23 травня цього року, внаслідок обстрілу с. Райгородка Сватівського району Луганської області загинув 16 річний юнак. Важко підібрати слова, щоб виразити співчуття батькам, життя чиїх дітей забрала жорстока агресія російської федерації. Сьогодні ми низько схиляємо голови, вшановуючи пам'ять кожної дитини, чиє життя перервалося на самому початку. Безневинні жертви серед дітей, факти їх вбивства чи поранень є свідченнями злочинів росії проти людства, проти майбутнього нашої країни.
Діти завжи найбільше страждають від війни. Кожна дитина з 7 з половиною мільйонів дітей України, навіть якщо і не має тілесних уражень, так чи інакше зазнала порушення прав на захист від посягань на життя і безпеку, на захист від психологічного насильства. Вже протягом 16 місяців наші діти бачать, чують та відчувають наслідки цієї війни.
Найголовніша задача держави та всіх нас – захистити кожну українську дитину, в першу чергу зберегти її життя, надати можливість на щасливе майбутнє на вільній та мирній землі.