Прес-центр8 травня 2023, 09:05

8 травня – День пам’яті та примирення

Сьогодні українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.
Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони людських бід, які тривали роками.
Українці зробили значний внесок у перемогу над нацизмом. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни.
Україна послідовно впроваджує європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Ми наголошуємо – жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом.
Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.
День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, і найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.
Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Наша боротьба триває від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас - це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти загарбницьких амбіцій підступного агресивного злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.
Пам’ятаємо страшну ціну свободи від нацизму!