Прес-центр27 жовтня 2023, 09:10

Цього року дата святкування Дня української писемності та мови змінилася

В Україні змінилися дати деяких свят, які так чи інакше пов'язані з церковним календарем. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський. Зокрема, переноситься дата святкування Дня української писемності та мови.
Це свято було започатковане 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».
Свято відзначали щорічно у День пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. Він був ченцем Києво-Печерського монастиря, київським літописцем та письменником, послідовником Кирила та Мефодія, які створили слов'янську писемність. Нестор-Літописець вважається автором «Повісті минулих літ».
У День української писемності та мови також традиційно проводиться Радіодиктант національної єдності.
Слід зазначити, що у 2023 році дата свята змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) та УГКЦ ухвалили перехід на новий календар.
Саме тому День української писемності та мови перенесли з 9 листопада на 27 жовтня.
Українська греко-католицька церква в березні повідомила, що з 1 вересня 2023 року переходить на григоріанський календар та опублікувала оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень цього року. У травні Православна церква України ухвалила перехід на новий новоюліанський календар, який діє з 1 вересня 2023 року.