Прес-центр28 лютого 2023, 13:02

Державна антикорупційна програма: чому її ухвалення й виконання важливе для кожного українця?

Ми багато розповідали про роботу НАЗК над проектом Державної антикорупційної програми на 2023-2025 рр., важливість документа для євроінтеграції та системних змін у сферах, де українці найчастіше стикаються з корупцією. До прикладу, це медико-соціальна експертиза, доброчесність у вищій освіті, митна сфера та оподаткування тощо.

Розповідаємо, чому громадяни та держава виграють від ухвалення, а головне – виконання ДАП усіма органами влади.

Що таке Державна антикорупційна програма (ДАП)?

ДАП – це документ, що пропонує конкретні зміни та нові правила гри, аби викорінити корупційні лазівки у найбільш корупційних сферах.

Це нові IT-інструменти в багатьох галузях; реформована судова система, прозорі електронні оборонні закупівлі; зрозумілі правила для бізнесу. Це лише окремі приклади зі 1700 заходів, що передбачає програма у найбільш корумпованих сферах.

У яких сферах ДАП пропонує зміни?

Експерти визначили найбільш гострі проблеми у кожному напрямі та запропонували шляхи їх вирішення. Зокрема, програма містить антикорупційні заходи для

підвищення ефективності системи протидії корупції;

забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію;

оборони; правосуддя; реального сектору економіки; державного регулювання економіки; митної справи та оподаткування; будівництва, земельних відносин та інфраструктури; охорони здоров’я; освіти та соціального захисту; в антимонопольній політиці.

Чому від ухвалення ДАП виграють держава та громадяни?

ДАП передбачає реформи у 15 найбільш корумпованих сферах – сферах, з проблемами в яких українці стикаються щодня, або ж у тих, де корупція впливає на глобальному рівні.

Крім того, посилиться взаємодія антикорупційних органів, а також підвищиться ефективність антикорупційної роботи всіх органів влади, які мають виконувати програму.

Реалізація Антикорупційної стратегії та ДАП дасть можливість економити бюджетні кошти – за попередніми підрахунками, понад 200 млрд грн щороку.

Ухвалення та впровадження програми посилить довіру міжнародних партнерів. Це є запорукою підтримки України та надання зброї, а також втілення подальших євроінтеграційних кроків.

Проект ДАП можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/B8h67X5

Усі матеріали за темою ДАП: https://cutt.ly/c8jqouF