Прес-центр30 травня 2023, 13:05

Голова РДА Олег Сліпець: про найактуальніші питання, з якими звертаються громадяни району

Підтримка людей та надання допомоги у вирішенні їх проблем була і залишається одним із пріоритетних напрямків роботи влади. Разом з військовими адміністраціями населених пунктів району вживаємо дієвих заходів щодо повного, об’єктивного та всебічного розгляду звернень. Жителі району мають буди впевненими, що звертаючись зі своїми проблемами до влади, їхні питання будуть опрацьовані та вирішені.

Мешканці району завжди можуть звернутись зі своїми проблемними питаннями на «гарячу лінію» райдержадміністрації за телефоном: 0674939733. Також для подання звернень в електронній формі громадяни можуть надсилати звернення на адресу електронної пошти: svat.rva@gmail.com

Спочатку року до райдержадміністрації від громадян надійшло 63 звернення. Більша частина звернень, а саме 43 або 68%, надійшли на телефонну «гарячу лінію» райдержадміністрації, 20 - через органи влади вищого рівня. Відповіді надаємо вчасно, порушення термінів розгляду звернень не допускаємо.

Найбільша кількість питань, з якими звертаються громадяни, (63%)  стосуються соціального захисту – надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, отримання соціальних виплат.

Для отримання гуманітарної допомоги мешканці району, незалежно від реєстрації постійного місця проживання, можуть звернутися по допомогу до будь-якого з гуманітарних хабів, що створені громадами області.  Для цього розроблено мапу таких центрів допомоги із зазначенням населеного пункту, адреси, графіків роботи, формами заявок на допомогу. Ознайомитися з мапою гуманітарних штабів для мешканців Луганської області можна за посиланням: https://cutt.ly/gXvEGyZ

Щодо отримання соціальних виплат на сьогодні найчастіше громадяни

звертаються з таким питаннями: чому не надходять на банківські рахунки кошти державних допомог за квітень, травень 2023 року? як отримати кошти державних допомог, нараховані Мінсоцполітики, але не отримані громадянами протягом березня 2022 – травня 2023 року?

Стосовно першого питання ситуація наступна. У зв’язку з особливостями пріоритетності здійснення видатків органами Казначейства відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 в першу чергу здійснюються видатки на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану, а потім видатки другої черги, що може призводити до затримки проведення державних соціальних виплат. Крім цього, фінансування державних соціальних виплат здійснюється у декілька траншів, що також може призвести до затримки проведення деяких виплат.

Щодо отримання коштів за попередні періоди, минулий рік, то у разі звернення громадян спеціалісти управління соцзахисту райдержадміністрації перевіряють наявну в базах даних інформацію про періоди неотримання допомоги та виставляють борг по особовому рахунку, після чого нарахування недоотриманої допомоги буде проводиться централізовано ДП «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» на початку наступного місяця.

Контакти управління соцзахисту Сватівської райдержадміністрації: uszn930_svatovo@ukr.net, начальник управління Шумакова Тетяна Андріївна, тел. (050) 957 8615.