Прес-центр12 липня 2023, 16:07

Працівники райдержадміністрації взяли участь у тренінгу з питань реалізації заходів з ревіталізації та алгоритму ліквідації гребель

Співробітники відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля райдержадміністрації взяли участь у тренінгу, організованому Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів на базі Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства, та за участі представників Всесвітнього фонду природи WWF, для органів місцевого самоврядування Харківської, Донецької та Луганської областей, з питань реалізації заходів з ревіталізації та алгоритму ліквідації гребель.
Даний тренінг запроваджено в рамках розробки Плану управління річковим басейном Дону, із впровадженням європейських вимог та стандартів у сфері управління водними ресурсами з метою досягнення/підтримання «доброго» екологічного стану вод.
Ревіталізація (відновлення) річок – це діяльність, яка підтримує відновлення стану екосистеми або природних процесів, що відбуваються в екосистемі, яка була деградована, пошкоджена або зруйнована.
Згідно із оцінкою ризиків антропогенних впливів на якісний та кількісний стан поверхневих вод, що виконана відповідно до Порядку розроблення планів управління річковими басейнами, під ризиком гідроморфологічних зміни перебуває 44 % масивів поверхневих вод України. Ці навантаження включають фізичні зміни русла, прибережнної зони або берегів, дамб, гребель та шлюзів, а також гідрологічні зміни, що чітко підкреслюють необхідність зосередитися на гідроморфологічних типах тиску, шляхом усунення бар’єрів і відновлення заплав та водно-болотних угідь.
Одним із елементів планів управління річковими басейнами є програма заходів, яка направлена на вирішення головних водно-екологічних проблем, в т.ч. гідроморфологічних змін. На даний час в Україні існує проблема з процедурою взяття на баланс та державної реєстрацією гребель для подальшої реалізації заходів щодо їх ліквідації та реконструкції за потреби.
В ході тренінгу були підняті актуальні питання прийняття рішень громадами щодо відновлення водних об’єктів в рамках програми заходів ПУРБ та вжиття заходів по гідротехнічних спорудах, які перебувають в незадовільному технічному стані, з метою попередження шкідливої дії вод, роз’яснені юридичні аспекти даної проблематики, надані алгоритми дій органів місцевого самоврядування, щодо їх подальших кроків, орієнтованих на роботу з безхазяйними греблями та дамбами, так із гідротехнічними спорудами, що вже мають власників.