Прес-центр3 квітня 2023, 14:04

Про неприпустимість зловживання статусом ВПО роз’яснює начальник Управління соціального захисту населення Сватівської райдержадміністрації

В Україні продовжуються виплати державної допомоги для внутрішньо переміщених осіб.

Нагадуємо: дорослі отримують щомісячну допомогу в розмірі 2000 грн, діти - 3000 грн, особи з інвалідністю - 3000 грн. Для отримання довідки ВПО та грошової допомоги від держави, необхідно звернутися до місцевого ЦНАПу за новим місцем перебування. Інший шлях – це зареєструватися через додаток “Дія”. Важливий аспект – треба подати 2 заяви: на реєстрацію і на виплату допомоги.

Утім існують випадки зловживання статусом ВПО та порушенням чинного законодавства. Основною санкцією за відповідний злочин визначено повернення виплачених коштів.

Якщо особа, зі статусом ВПО планує залишити територію України, чи повернутися на постійне місце проживання, то протягом трьох днів вона повинна звернутися до органу, який видав довідку про ВПО, щодо її скасування. В іншому випадку це буде неправомірна виплата і, звичайно, вона підлягає поверненню.

Відповідно до 332 постанови КМУ, Уряд вжив заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО. Якщо людина не проживає постійно на одному місці більше 10 днів, тоді соціальна сервісна служба має право скласти відповідний акт. Якщо такі випадки неправомірних виплат будуть зафіксовані, то треба буде повертати кошти, щоб відшкодувати збитки державі.

Також важливо зважати і на моральний аспект та не зловживати статусом ВПО, оскільки наразі в країні триває війна і більшість бюджетних коштів спрямовуються на потреби ЗСУ.

Слід нагадати, що на платформі Дія працює послуга зняття/реєстрації за новим тимчасовим місцем проживання. Тож, людині з відповідною потребою можна навіть не витрачати час на візит до місцевого ЦНАПу.