Прес-центр5 березня 2024, 14:03

Протягом тижня більше 600 внутрішньо переміщених луганчан та 161 родина з Бахмута отримали допомогу у гуманітарних хабах при громадах Сватівщини.

Заступник начальника Красноріченської СВА разом з представниками благодійної організації "ADRA"роздали хліб та продуктові набори мешканцям сіл Невське та Новолюбівка. Мешканці сіл Макіївка та Греківка отримали продуктові та гігієнічні набори від Товариства Червоного Хреста України в Донецькій області. Також мешканці цих сіл отримали ліки від КНП"Красноріченська амбулаторія загальної практики сімейної медицини".

39 родин ВПО з Луганщини отримали гуманітарну допомогу в гуманітарному хабі Сватівської МВА в м.Бровари. В рамках співпраці між Сватівською та Бахмутською громадами на минулому тижні працівники Координаційного Центру Сватівської МВА допомагали ВПО з Бахмуту, які зараз у м.Бровари. Відповідно до наданих Бахмутською міською радою списків, сьогодні допомогу отримала 161 родина. Працівниками Центру надано понад 40 консультацій з нагальних питань, у тому числі на телефон «гарячої лінії». За медичною послугою до хабу звернулися 27 осіб та 12 ВПО отримали безкоштовні ліки. Юрист БФ «Рокада» надав онлайн консультацію 5 особам. 4 ВПО відвідали перукаря. Дитячу кімнату відвідали 14 дітей, а бібліотеку - 7 ВПО. Проведено захід на тему «Розвиток навичок стресостійкості та ризельєнтності у ВПО в ситуаціях життєвих змін», в якому взяли участь 16 внутрішньо переміщених осіб з Луганської області. Минулого тижня Координаційний Центр відвідали представники Норвезької ради у справах біженців (NRC) з метою моніторингова та обговорення подальшої співпраці, першочергові потреби, закриття яких удосконалить роботу Координаційного Центру.

Мобільна медична бригада КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня» працювала на базі гуртожитку Красноградського педагогічного коледжу та у інших гуртожитках м.Харків, де проживають ВПО з Коломийчиської громади. Всі громадяни отримали консультації терапевта, кардіолога, офтальмолога та психолога. Медичні працівники видавали вітаміни, лікарські препарати, що розріджують кров та жарознижувальні ліки. Лікар офтальмолог після перевірки зору видавала окуляри. Маломобільні ВПО з хронічними захворюваннями отримали допомогу від фахівця з паліативної допомоги.

Лікарі Троїцької громади надавали медичні послуги на гуманітарних хабах Гірської міської, Лозно-Олександрівської селищної та Марківської селищної військових адміністрацій. Медикаменти та вироби медичного призначення для ВПО були відправлені від КНП "Троїцький ЦПМСД" поштою. В ХАБі Гірської громади в Полтаві працювала спеціаліст Троїцької СВА. Працювали адміністатори відділу ЦНАП Троїцької ВА у гуманітарних ХАБах «Луганщина моя» у м. Івано-Франківськ та м. Львів.

В координаційному центрі допомоги ВПО з Луганської області Білокуракинської СВА, що в м.Житомир, на минулому тижні за попереднім записом працював перукар. Юрист благодійного фонду «Право на захист» надавав роз’яснення щодо норм діючого законодавства. Працював психолог. Управління молоді та спорту облдержадміністрації спільно з громадською спілкою «Луганська обласна асоціація футболу» та Білокуракинської селищною військовою адміністрацією, ГС «Житомирська обласна асоціація футболу» та УАФ організували та провели для дітей ВПО з Луганщини у місті Житомир фестиваль дитячого футболу «Україна єдина - Луганщина це Україна».

В Координаційному центрі надання допомоги ВПО з Луганщини Лозно-Олекандрівської СВА працювали адміністратори ЦНАП Міловської СВА, проводив прийом сімейний лікар, видавав безкоштовні ліки. Фахівці Попаснянського центру комплексної реабілітації «Лелека провели майстер - клас з виготовлення квітів ручної роботи. Протягом тижня 160 родин ВПО отримали гуманітарну допомогу. Працював куточок швачки.

Протягом тижня в Нижньодуванському гуманітарному штабі в м. Харків було видано 157 пакунків державної продуктової допомоги. Також пройшли консультації психолога, фахівця Луганського обласного центру зайнятості, фахівця ЦНАПу Сєвєродонецької громади, лікаря загальної практики сімейної медицини КНП "Нижньодуванська АЗПСМ", КНП "Сватівський ЦПМСД". За попереднім записом надав свої послуги перукар. Пройшли рекрутингові заходи на посаду демінера з виявлення вибухонебезпечних предметів.

Завдяки плідній співпраці Нижньодуванської СВА з Дарницькою РДА у м. Київ та іноземними партнерами HESSEN HILFT на минулому тижні продовжувалась видача гуманітарної допомоги для ВПО Луганщини в хабі в м. Київ – 214 родин ВПО з Луганщини отримали ці продуткові набори. На хабі Нижньодуванської громади пройшов захід, присвячений спротиву російській окупації Криму. Проводив прийом спеціаліст Луганського обласного центру зайнятості, юрист БО «Право на захист».