Прес-центр30 серпня 2021, 09:08

Щороку 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

Викрадання, арешти та затримання вважають найпоширенішими видами насильницьких зникнень людей. Щороку їх кількість невпинно зростає у всьому світі. Згідно з даними міжнародних правозахисних організацій – це понад 53-х тисяч людей щорічно.
У нашій державі, на жаль, це ганебне явище ще більше активізувалося з початком російської військової агресії на Сході України та окупації Криму.
За даними з відкритих джерел, за весь час воєнного конфлікту зниклими безвісти вважаються близько 5 тисяч українських військовослужбовців та цивільних громадян, а за час окупації в Криму - 45 осіб, доля 15 з них досі невідома.
Проблемою насильницьких зникнень в усьому світі опікується Міжнародний Комітет Червоного Хреста, а в Україні цими питаннями займається Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Вона забезпечує координацію діяльності державних органів, уповноважених на облік та/або розшук осіб, зниклих безвісти, залучення національних та міжнародних організацій до розшуку таких осіб.
У цей день у різних країнах світу проводять інформаційні заходи, аби привернути увагу громадськості й залучити небайдужих громадян до пошуку зниклих безвісти.
Бережіть один одного!