Прес-центр26 квітня 2021, 09:04

Соціальний захист чорнобильців Сватівського району у 2021 році

Станом на 1 квітня 2021 року на обліку в управлінні соціального захисту населення Сватівської районної державної адміністрації перебуває 415 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; з них:

- учасники ліквідації наслідків аварії – 339 осіб (1 категорії – 156 осіб, 2 категорії – 126 осіб та 3 категорії –57 осіб);

- потерпілі від Чорнобильської катастрофи – 17 осіб;

- дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, – 34 осіб;

- діти ліквідаторів – 24 осіб;

- громадяни, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, – 1 особа.

У 2021 році громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, нараховано та сплачено з державного бюджету компенсацію за продукти харчування на загальну суму 163,680 тис. грн; затверджено фінансування з державного бюджету на санаторно-курортне лікування 27 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  у сумі 223 тис грн.

Задля забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення за пільговими рецептами лікарів, які оформлені згідно з вимогами наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360 «Про забезпечення хворих, які користуються пільгами згідно з Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», укладено договори з КП «Луганська обласна «Фармація Північ» на загальну суму 190 тис. грн.

Забезпечення пільговим зубопротезуванням громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, наразі неможливе через відсутність відповідного пакету послуг у КНП «Сватівська багатопрофільна лікарня» та КНП «Білокуракинська багатопрофільна лікарня».

Рішенням  86 сесії Білокуракинської селищної ради від 25.11.2020 № 86/5  затверджено «Програму надання соціальної підтримки в Білокуракинській СТГ на 2021-2023 роки «Турбота». До неї включений захід «відшкодування вартості санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЄС І категорії»,  на реалізацію якого у 2021 році заплановано кошти у розмірі 50 тис. грн.

До Культурно-мистецької програми Білокуракинської селищної територіальної громади на 2020-2022 р., яка була затверджена рішенням 71 сесії селищної ради від 01.11.2019 №71/10, включено заходи з вшанування громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЄС, на реалізацію яких у 2021 році заплановані кошти у розмірі 3 тис. грн.      

Коломийчиською сільською радою на заходи, пов’язані з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, заплановано виділення з місцевого бюджету коштів у сумі 5 тис. грн.

У бюджеті Лозно-Олександрівської селищної ради передбачені кошти на закупівлю санаторно-курортних путівок для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в сумі 20 тис. грн. Для надання грошової допомоги постраждалим виділено кошти на загальну суму 6,5 тис. грн.

На затвердження 5 сесії 8 скликання Сватівської міської ради Луганської області, яка відбудеться 29.04.2021, винесено питання щодо затвердження завдань та заходів комплексної міської Програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2021 рік.

На заходи Програми заплановано фінансування у розмірі 180,250 тис. грн, зокрема:

- 22 тис. грн для надання матеріальної допомоги до 26 квітня дружинам померлих громадян із числа ліквідаторів;

- 17,5 тис. грн матеріальної допомога родині на поховання померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

- 16 тис. грн для забезпечення дровами вдів померлих ліквідаторів;

- 10 тис. грн для проведення заходів до 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС,

а також кошти для відшкодування вартості проїзду до місця лікування або спеціального медичного обстеження дружинам померлих ліквідаторів, упорядкування місць поховання померлих ліквідаторів, які не мають родичів тощо.

Одним з напрямків Програми Троїцької селищної територіальної громади є надання грошової допомоги, пільг та компенсацій окремим категоріям громадян. У бюджеті селищної ради на 2021 рік передбачено:

- 65 тис. грн для надання матеріальної допомоги  до дня вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та дружинам померлих громадян із числа ліквідаторів;

- 57,4 тис. грн на фінансування санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- 25,9 тис. грн забезпечення стаціонарного лікування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та дружин померлих ліквідаторів,

а також кошти для залучення дітей, школярів для проведення культурно-мистецьких заходів до 35-ї річниці аварії на ЧАЕС.